S-rebel kræver halveret genoptjening af dagpenge

Jan Johansen (S) er ikke interesseret i at samarbejde med De Radikale om en løsning på dagpengeområdet.
- Jeg er utryg ved Morten Østergaards (R) udmelding om, at vi sammen skal finde en ansvarlig løsning på dagpengeproblemet, lyder det fra Jan Johansen (S).
- Jeg er utryg ved Morten Østergaards (R) udmelding om, at vi sammen skal finde en ansvarlig løsning på dagpengeproblemet, lyder det fra Jan Johansen (S). Foto: Bjarke Bo Olsen/arkiv/Scanpix

Jan Johansen, der er boligordfører for Socialdemokraterne, giver ikke meget for de Radikales forslag om en bred V-S-R-aftale på dagpengeområdet:

- Jeg er utryg ved Morten Østergaards (R) udmelding om, at vi sammen skal finde en ansvarlig løsning på dagpengeproblemet, lyder det fra Jan Johansen (S).

Han fastholder, at en ansvarlig løsning kræver en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til seks måneder. Også selvom de socialdemokratiske partifæller måske mener noget andet.

Jan Johansen har tidligere skabt intern splid i partiet, da han i efteråret stemte for Enhedslistens forslag om en halvering af genoptjeningsperioden – stik imod den officielle socialdemokratiske linje.

R: Ingen ændring på genoptjeningsperiode

De Radikales leder Morten Østergaard meldte tirsdag ud, at han ønsker et bredt samarbejde mellem Venstre, Socialdemokraterne og Radikale Venstre på dagpengeområdet, når dagpengekommissionen til oktober kommer med deres anbefalinger til et forbedret dagpengesystem.

- Vi tre partier udgør en ansvarlighedens akse, som jeg meget gerne ser bygge bro hen over midten i dansk politik, siger Morten Østergaard til Jyllands-Posten.

Østergaard er åben for ændringer af genoptjeningsreglerne, men fastholder, at en nyt dagpengesystem ikke må koste mere, end det gør i dag.

Dermed lægger han ikke just op til en halvering af genoptjeningsperioden.

Har tidligere gået imod partiet

Tidligere lød dagpengeperioden på fire år, mens det tog et halvt år i fast arbejde at genoptjene retten. Med dagpengereformen blev perioden skruet ned til to år, mens genoptjeningskravet blev øget til ét år.

Ifølge en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet kunne et halveret genoptjeningskrav forhindre hver femte af de ledige, som opbruger retten til dagpenge.

Socialdemokraternes politiske ordfører Nikolaj Wammen skriver i en mail til Jyllands-posten, at der er brug for et trygt dagpengesystem, hvor færre falder ud, men vil ikke forholde sig yderligere til Østergaards udmelding.

Det vil partifælle Jan Johansen til gengæld.

- Den eneste rigtige løsning er en halvering af genoptjeningsperioden, lyder det Jan Johansen, der heller ikke denne gang har afstemt sine holdninger med resten af den socialdemokratiske folketingsgruppe.

- Jeg ved ikke, om de andre i folketingsgruppen er enige. Det har vi ikke snakket om. Men jeg ser ingen anden udvej end en halvering, slår Jan Johansen fast.

Uansvarlige Radikale

Jan Johansen fortæller desuden, at han utryg ved Morten Østergaard og hans udmeldning om, at V-S-R skal være en ’ansvarlighedens akse’, der sammen skal finde en ansvarlig dagpengeaftale.

- Jeg ved ikke, hvad man mener med det. De Radikale har jo tidligere vist, at de ikke er interesserede i ansvarlige løsninger, når det kommer til dagpengeområdet, siger han.

SF og Dansk Folkeparti gav under valgkampen håndslag på, at begge partier vil presse den nye regering på en halvering af genoptjeningskravet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.