S-profil vil hjælpe skrottede skraldemænd

Lennart Damsbo-Andersen (S) arbejder for at få ændret den lov, der ikke beskytter ansatte ved virksomhedsoverdragelse. Kommunernes Landsforening mener, det er helt unødvendigt
I Socialdemokratiet sidder en mand, der har fået nok af at se, at kommunale skraldemænd bliver fyret, genansat, løndumpet og fyret efter forgodtbefindende 
I Socialdemokratiet sidder en mand, der har fået nok af at se, at kommunale skraldemænd bliver fyret, genansat, løndumpet og fyret efter forgodtbefindende  Thorkild Holmboe-Hay

På Christiansborg sidder en socialdemokrat, der har fået nok af at se, at kommunale skraldemænd bliver fyret, genansat, løndumpet og fyret efter forgodtbefindende.

Lennart Damsbo-Andersen er valgt i Guldborgsundkredsen og har set, hvordan kommunen skrotter sine skraldemænd, fordi den lov, der burde beskytte dem, ikke virker.

"Virksomhedsoverdragelsesloven er udvandet og hullet, ingen tvivl om det. Jeg er ikke nede i paragrafferne, men i Guldborgsund Kommune har jeg tydeligt set, at loven ikke fungerer ude i virkeligheden, sådan som den burde," siger Lennart Damsbo-Andersen, der også sidder i beskæftigelsesudvalget.

"Socialdemokraterne vil se med alvorlige øjne på en ændring af virksomhedsoverdragelsesloven. Når en lov er så åben for udlægning, som virksomhedsoverdragelsesloven er - når det for eksempel er op til kommunerne eller som i Guldborgsund, det fælleskommunale affaldsselskab selv, at vurdere, om loven skal anvendes - fungerer den ikke," siger han.

Som medlem af beskæftigelsesudvalget for Socialdemokratiet, er det dog ikke Lennart Damsbo-Andersen alene, der beslutter, hvad der videre skal ske.

"Vi skal selvfølgelig se på, hvad det koster, og hvad finansministeren siger. Men min personlige holdning er, at særligt med den omsiggribende kommunale udlicitering, er det yderst relevant at stille forslag om en ændring. Man skal huske på, at særligt i Udkantsdanmark er kommunerne en stor, måske den største, arbejdsgiver, så det her påvirker mange menneskers job," siger han

Kommunerne: Det er helt fint, som det er

Spørger man Kommunernes Landsforening (KL), er der dog ingen grund til at lave om på tingenes tilstand.

"Kommunerne følger lovgivningen. Hvis virksomhedsoverdragelsesloven finder anvendelse, anvender kommunerne den. Ved flergangs-udlicitering er man derude, hvor kommunerne ikke kan beskytte medarbejderne. Kommunerne kan kun regulere den virksomhed, de selv er herre over," siger KLs kontorchef for jura og EU, Karsten Thystrup.

Set fra kommunernes synspunkt, er virksomhedsoverdragelsesloven fin, som den er.

"En ændring af loven er ikke et ønske fra hverken KL, kommunerne eller de private arbejdsgivere. Man skal desuden huske, at en evt. lovændring kan være i strid med EU-retten og dermed 'op ad bakke'," siger KLs kontorchef for jura og EU, Karsten Thystrup.

En eventuel konflikt med EU-retten får dog ikke Lennart Damsbo-Andersen til at hoppe fra at forsøge at sikre skraldmænd som dem i Guldborgsund Kommune i fremtiden

"Det skal i hvert fald afprøves. Jeg synes helt bestemt, vi skal forsøge at gøre noget for at få loven ændret, inden vi opgiver på forhånd," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.