S-profil raser over skrottet ID-kort: "Politisk pis og papir"

Socialdemokraternes Jeppe Bruus raser over finanslovsaftale, som skærer på Arbejdstilsynet og skrotter våben mod social dumping. Især Dansk Folkeparti står for skud.
- Vi brugte vores tid i regeringen på at øge indsatsen mod social dumping markant, men nu følger de borgerlige partier så op med voldsomme besparelser på Arbejdstilsynet og en svækkelse af indsatsen mod social dumping og sort arbejde, siger Jeppe Bruus.
- Vi brugte vores tid i regeringen på at øge indsatsen mod social dumping markant, men nu følger de borgerlige partier så op med voldsomme besparelser på Arbejdstilsynet og en svækkelse af indsatsen mod social dumping og sort arbejde, siger Jeppe Bruus. Foto: Scanpix/arkiv

- Det bliver mere og mere patetisk for hver dag, der går.

Socialdemokraternes social dumping-ordfører Jeppe Bruus er langt fra tilfreds med den finanslovsaftale, som partierne i blå blok fremlagde torsdag.

Som en del af aftalen har regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative nemlig valgt at skrotte planen om et obligatorisk ID-kort for medarbejdere på landets byggepladser.

Og dermed mister man et afgørende våben i kampen mod social dumping, mener Jeppe Bruus.

- Vi brugte vores tid i regeringen på at øge indsatsen mod social dumping markant, men nu følger de borgerlige partier så op med voldsomme besparelser på Arbejdstilsynet og en svækkelse af indsatsen mod social dumping og sort arbejde, siger han.

Politisk pis og papir

Det er kun med til at gøre utilfredsheden større, at partierne i blå blok som begrundelse for at droppe ID-kortet henviser til, at den tidligere regering havde svært ved at finde "en hensigtsmæssig model" for implementering af ID-kortet.

SR-regeringen måtte i foråret udskyde indførelsen af ID-kortet, som blev forhandlet på plads sommeren sidste år, fordi det var svært at lave en ordning, der også omfattede selvstændige.

- Det er en omgang politisk pis og papir. Der er selvfølgelig vanskeligheder forbundet med at få lavet den her slags ændringer. Men det er jo noget, der kræver politisk lederskab at få gennemført, og det må man så arbejde med i stedet for helt at droppe det, siger Jeppe Bruus.

Men det må vel ærgre dig så, at I ikke fik det her gennemført før folketingsvalget, som oprindeligt var planen?

- Det er jeg da rigtig ærgerlig over. Derfor ville jeg da også ønske, at vi havde beholdt regeringsmagten, for så var det her ikke sket.

Vil slå til især Dansk Folkeparti

Formålet med at indføre et obligatorisk ID-kort var, at det skulle blive meget nemmere at kontrollere og synliggøre, hvem der rent faktisk arbejder på byggepladserne.

De penge, som skulle være brugt på at indføre det obligatoriske ID-kort, skal nu i stedet bruges på andre kontroltiltag på arbejdsmarkedet. Og det er et lille plaster på såret, erkender Jeppe Bruus.

- Jeg glæder mig da over, at der for eksempel er sat penge af til at styrke kontrollen med RUT-registeret. Det er noget, jeg har efterspurgt længe, og man skal selvfølgelig glæde sig over og anerkende de tiltag, der er.

- Men man skal bare huske, at midlerne bliver taget fra, at man dropper ID-kortet på byggepladserne, siger han.

Jeppe Bruus varsler samtidig, at Socialdemokraterne vil fortsætte den politiske kamp for at få rettet op på besparelserne på Arbejdstilsynet, som må fyre, hvad der svarer til 125 årsværk, på grund af finanslovsaftalen.

- Det er totalt uholdbart, og vi vil blive ved med at slå til især Dansk Folkeparti. Én ting er, at de borgerlige partier gennemfører det her, fordi det er et politisk valg. Det må man respektere. Men når det største borgerlige parti, Dansk Folkeparti, har forsøgt at bilde os ind, at de også lægger vægt på kampen mod social dumping og sort arbejde, så er det noget andet. Jeg giver ikke fem flade øre for deres løfter om, at det ligger dem på sinde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.