S om besparelser på hjerneskadede: Det klinger meget dårligt

Ledelsen i Region Midtjylland har foreslået at spare 9 millioner årligt på genoptræning af hjerneskadede. S-ordfører Flemming Møller Mortensen slår fast, at forringelser på området kræver ministerens godkendelse.
Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, her sammen med statsminister Helle Thorning: "Jeg kan ikke gå ned i det konkrete forslag, men fra regeringens side har vi vægtet hjerneskadeområdet meget højt, og det vil vi fortsat gøre."
Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, her sammen med statsminister Helle Thorning: "Jeg kan ikke gå ned i det konkrete forslag, men fra regeringens side har vi vægtet hjerneskadeområdet meget højt, og det vil vi fortsat gøre." Foto fra Facebook.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen er absolut ikke begejstret for udsigten til, at Region Midtjylland kan blive nødt til at spare 9 millioner årligt på genoptræning for hjerneskadede patienter.

- Besparelser på det her område klinger meget dårligt i mit socialdemokratiske sundhedsøre. Politisk har vi været meget opmærksomme på at understøtte og styrke rehabiliteringsindsatsen for hjerneskadede, siger han til Avisen.dk.

Regionens ledelse har fremlagt forslaget i regionens spareplan. De vurderer, at det vil betyde i alt 10 færre sengepladser i regionen og omkring 20 færre medarbejdere.

Flemming Møller Mortensen gør opmærksom på, at spareforslag først bliver alvorlige, når politikere træffer beslutninger.

Regionsformand Bent Hansen (S) har dog sagt, at området er oplagt at se på i forhold til besparelser, fordi Region Midtjylland bruger flere penge end tilsvarende regioner på området.

Genoptræning foregår både på regionens hospitaler og efterfølgende i kommunerne. Kommuner og regioner har haft svært ved at få det til at spille ordentligt sammen, mener S-ordføreren.

- Hjerneskadeområdet har været meget i vælten siden kommunalreformen. Det er et område, hvor kommuner mange gange ikke har kunnet leve op til de krav, patienterne har ret til, siger Flemming Møller Mortensen.

Minister skal godkende forringelser

- Derfor har vi fra regeringens side sagt, at der ikke må ske forringelser på området, uden at ministeren er inde over det. For det her er et område, hvor der er rigtig stor forbindelse mellem den behandling, patienterne har fået i det kritiske akutte forløb, og så hele genoptræningen, siger han.

Det blev vedtaget, da Astrid Krag (dengang SF, nu S) var sundhedsminister, at ministeren skulle se på det, før der kan laves nedskæringer på området for hjerneskadede.

Flemming Møller Mortensen, der er uddannet sygeplejer, har selv arbejdet med området.

– Jeg ved, hvor hurtigt og intensivt et rehabiliteringsforløb, man bør have, for at genvinde de funktioner, som er skadet i forbindelse med en pådraget hjerneskade, siger han.

- Jeg kan ikke gå ned i det konkrete forslag, men fra regeringens side har vi vægtet hjerneskadeområdet meget højt, og det vil vi fortsat gøre, afslutter ordføreren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.