S: Kontanthjælpsloftet skader vores reformer

Socialdemokraterne er bekymrede for, at det store arbejde med kontanthjælpsloftet skader de reformer, som partiet selv stod i spidsen for. Nu har de kaldt beskæftigelsesministeren i åbent samråd.
Kontanthjælpsreformen falder oven i en serie af andre reformer, der skal få flere i arbejde. 1. juli træder en endnu en del af beskæftigelsesreformen i kraft.
Kontanthjælpsreformen falder oven i en serie af andre reformer, der skal få flere i arbejde. 1. juli træder en endnu en del af beskæftigelsesreformen i kraft. Foto: Arkiv/Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix

Længere sagsbehandlingstider og samtaler, der bliver aflyst. Det er nogle af konsekvenserne af, at 150.000 sager skal gennemgås på omkring tre måneder i kommunerne.

Det fortalte Avisen.dk lørdag. Gennemgangen af de mange sager er en konsekvens af, at regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative i marts vedtog kontanthjælpsloftet.

Nu kalder socialdemokraterne beskæftigelsesminister Jørn Nergaard Larsen (V) i samråd på baggrund af artiklen.

Partiet er blandt andet bekymrede for, hvad arbejdspresset betyder for de reformer, som Mette Frederiksen stod i spidsen for under den tidligere, socialdemokratiske regering.

- Jeg er bekymret for, at kommunerne kommer til at bruge en del tid på at implementere kontanthjælpsloftet samtidig med, at de har rigtigt travlt med at få implementeret de øvrige reformer, som betyder meget for os, altså førtidspension, kontanthjælpsreform og beskæftigelsesreform. Det mener vi, kan skade reformerne, siger Leif Lahn Jensen beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne, til Avisen.dk.


"Kommunerne knokler"

1. juli træder en endnu en del af beskæftigelsesreformen i kraft, så der skal holdes fælles samtaler mellem den ledige, a-kassen og jobcentret.

Venstre lagde også stemmer til reformerne under Mette Frederiksen, og Leif Lahn siger, at han ikke beskylder beskæftigelsesministeren for forligsbrud. Men at han er bekymret for, hvad der vil ske med reformerne nu.  

- Der er vist ingen tvivl om, at der er en del problemer med ressourceforløb, og nu skal der også lægges ekstra kræfter i beskæftigelsesreformen. Kommunerne knokler helt vildt med alle de reformer, der allerede er vedtaget, siger Leif Lahn Jensen.

Leif Lahn Jensen vil have ministeren til at anerkende, at implementeringen af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen tager meget tid ude i kommunerne og giver længere ventetider og risiko for stresssyge medarbejdere. 

Ministeren skal på banen

Han vil også vide, hvornår ministeren blev klar over, at kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen ville give øget ventetid og hvilke konsekvenser ministeren mener, at det vil føre til.  

- Når alle er klar over, at det her kommer til at tage rigtig lang tid, kunne ministeren så ikke droppe det, eller udskyde det, til der er helt styr på de andre reformer og de virker? spørger Leif Lahn Jensen.

Der er i år afsat 4,3 millioner kroner, som kommunerne fik med til at løse opgaven med gennemgangen af de 150.000 sager og den øvrige implementering af loven.

Som Avisen.dk skrev i lørdags får en kommune som Fredericia, med cirka 1.350 borgere på kontanthjælp, i år 43.000 kroner fra den samlede pulje.

Men kommunen har måttet ansætte to medarbejdere til at gennemgå sager og skal desuden åbne en jobbørs for kontanthjælpsmodtagere. Næste år får kommunen 10.000 kroner mindre, så der vil være 33.000 kroner til at dække alle omkostningerne ved kontanthjælpsloftet.

Leif Lahn Jensen mener, at de penge, der kommer ind på at indføre kontanthjælpsloftet, skal sendes retur til kommunerne.

- Hvis man er så vild med det kontanthjælpsloft, så synes jeg, at bekæftigelsesministeren skal overføre noget af det, der spares, til kommunerne, så de kan løfte opgaven, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.