S-kandidat: Husk nu lige de pressede familier

Familie- og arbejdslivsdebatten er druknet i “det skal kunne betale sig at arbejde”- retorik, mener S-medlem. Hun vil hellere tale om omsorgsdage og deltid.
Socialdemokraten Yildiz Akdogan vil gerne vække familie- og arbejdslivsdebatten her under valgkampen.
Socialdemokraten Yildiz Akdogan vil gerne vække familie- og arbejdslivsdebatten her under valgkampen. Foto: Privat, Facebook

Valgkampen er blevet et råberi om kontanthjælp, dagpenge og økonomi. Men for mange danskere er familie- og arbejdslivsdebatten et presserende emne, der burde erobre langt større opmærksomhed.

Det mener S-kandidat Yildiz Akdogan, der selv går til valg på et rummeligt arbejdsmarked, hvor der både er tid til at tage sig af sine børn og sin gamle mor.

Debatten er nemlig langt fra død, mener hun.

-Der er et momentum og en velvilje lige nu, som vi bør gribe, siger hun og beklager, at der indtil nu ikke har været meget fokus på børnefamiliernes vilkår i de første fem dage af valgkampen.

- Det meget hurtigt endt i snak om økonomi, og kan det betale sig at arbejde og så videre. Det er at skævvride dagsordenen og gøre debatten ensidig, siger hun.

Kræver visioner og mod

Konkret mener S-kandidaten, at tiltag som flere omsorgsdage, forbedrede muligheder for at gå på deltid, styrkede barselsrettigheder til fædre og en ny hjemmeserviceordning, vil kunne lette noget af presset på børnefamilierne.

Hun erkender, at det er et langt sejt træk, hvor flere parter skal være med til at løfte opgaven.

- Men jeg hører jo BUPL, LO og 3F tale om det her. Der er et reelt ønske fra arbejdsmarkedets parter, som selvfølgelig skal inddrages, og som vi skal i dialog med. Men det er ekstremt vigtigt, at også vi politikere har visioner og mod på det her område, og der kunne jeg godt ønske mig, at også de borgerlige melder mere ud, siger Yildiz Akdogan, der stiller op i Brønshøj-Husum.

Skilsmisser og stress

Men er årsagen til, at der bliver talt dagpenge og kontanthjælp ikke, at det bare er endnu vigtigere end familiepolitik?

- Selvfølgelig er dagpenge vigtigt. Men vi må også erkende, at den moderne familie altså er voldsomt presset, i forhold til den måde arbejdsmarkedet er skruet sammen på. Stress er blevet en folkesygdom, vi har en høj skilsmisserate og faldende børnetal. Det er samfundstendenser, vi bør tage dybt alvorligt, og det ærgrer mig rigtig meget, at det ikke i højere grad er på dagsordenen, siger Yildiz Akdogan.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.