S i hårdt personangreb på Løkkes ubetalte regninger
Socialdemokraterne langer hårdt ud efter Løkke, skriver David Trads.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

I et sjældent hårdt personangreb langer Socialdemokratiet nu ud efter Lars Løkke Rasmussen - idet regeringspartiet anklager oppositionslederen for at skjule, hvem der skal betale for Venstres nulvækst:

”Hvem skal betale Løkkes regninger?” står der med store typer i helsidesannoncer, der indrykkes i en række dagblade fredag.

BAG ET STORT FOTO af en slidt Venstre-formand er der placeret en collage af ubetalte ’regninger’ – eksempelvis på ’offentlig velfærd: tusindvis færre ansatte i det offentlige’ og ’sundhedsvæsenet i Danmark: 7000 færre ansatte (fx sygeplejersker).

Ud over referencen til det rent politiske er der tydeligt tale om et ordvalg og en opsætning, der viser, at Socialdemokratiet også agter at angribe under bæltestedet med et personangreb:

Referencen er åbenlys til Løkkes ’problemer’ med at betale for sit eget luksustøj, som partikassen måtte hæfte for, og flyture på førsteklasse til Fjernøsten, som ulandsmidler måtte dække.

Annoncen er en fortsættelse af den kampagne, der siden nytår har bragt Helle Thorning-Schmidt tættere på genvalg – men fra at fokusere på Socialdemokratiets egen politik, som de tre første (#detdanmarkdukender, udlændinge, økonomisk fremgang) har gjort, ændres der kurs:

Nu forsøger regeringspartiet åbenlyst at udnytte, at Løkkes troværdighed er slidt efter halvandet års ydmygelser med de sager, der var millimeter fra at koste ham partiformandsposten. Nylige målinger, eksempelvis af Greens Instituttet i Børsen, viser, at opbakningen til Løkke er meget lav og fortsat nedadgående – og den tendens ønsker socialdemokraterne nu åbenlyst at bidrage til at forværre.

NULVÆKST I DET OFFENTLIGE er måske det mest centrale store løfte, som Løkke er kommet med op til valget. Da SR-regeringen i dets 2020-plan i dag arbejder med en vækst på 0,6 procent årligt i det offentlige forbrug, vil Venstres forslag betyde, at der skal spares 3 milliarder kroner om året, hvis Løkke bliver statsminister. Vel og mærke hvert år – så der skal være 12 milliarder kroner færre på budgettet i 2019.

Venstres formand har hidtil afvist regnestykket, men nu forsøger Socialdemokratiet at tvinge ham på banen. Det gør partiet ved at forklare, hvad den store besparelse egentlig svarer til.

Eksempelvis 9000 færre sosu-assistenter, 7000 færre sygeplejersker, 5000 færre lærere, 4000 færre pædagoger og 600 færre politifolk. Eller store nedskæringer på dagpenge, førtidspension, kontanthjælp, folkepension eller SU til studerende.

”Lars Løkke Rasmussen vil ikke fortælle, hvem der kan undværes, eller hvor der skal skæres ned. Men du kam være sikker på, at Lars Løkke altid kommer med en regning – og at andre skal betale. Bliver det din tur denne gang,” skriver Socialdemokratiet i et nyt notat, jeg har læst.

Kommer kampagnen til at virke?

Det ved vi naturligvis ikke endnu, men vi ved, at Venstre med held førte en lignende kampagne op til valget i 2011:

Dengang bragte Løkke i den grad Socialdemokratiet på glatis, fordi partiet afviste at fortælle, hvor meget hver dansker skulle betale for at komme igennem den betalingsring, som de dengang ville lægge omkring København. Da S ikke ville svare, begyndte V at gætte på, hvor dyrt hver køretur ville være – og det skræmte rigtigt mange vælgere. Kampagnen var effektiv.

Nu er det Socialdemokratiets tur til at prøve det samme – nemlig at provokere Løkke til at gøre sin politik så konkret, at den begynder at skræmme vælgerne. Det centrale mål er naturligvis at få danskerne til at frygte, at konsekvensen af nulvæksten rammer netop dem:

BLIVER DET SYGEPLEJERSKEN, sosu-assistenten, skolelæreren, pædagogen eller politibetjenten, som mister sit arbejde? Bliver det den studerende, den syge eller den gamle, der mister velfærd? Bliver det ham eller hende, der får kontanthjælp, SU, dagpenge eller førtidspension, som går ned i ydelse?

Statsminister Helle Thorning-Schmidts mål er åbenlyst:

Skab utryghed om den i forvejen utroværdige Løkke – og hans ukendte regninger.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.