S: "Håbløst, V - selvfølgelig kan det betale sig at arbejde"

Socialdemokraterne afviser blå bloks krav om et nyt kontanthjælpsloft.
- Når man er på kontanthjælp skal man ikke leve i fattigdom, man skal have det, der skal til for at klare sig, siger Lennart Damsbo-Andersen.
- Når man er på kontanthjælp skal man ikke leve i fattigdom, man skal have det, der skal til for at klare sig, siger Lennart Damsbo-Andersen. Thomas Lekfeldt/Scanpix

Det er ”håbløst”, når Venstre vil diskutere et nyt kontanthjælpsloft.

Det mener Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Lennart Damsbo-Andersen. Modsat flere blå politikere ser han ikke noget problem i, at nye tal viser, at 9100 kontanthjælpsmodtagere får over 300.000 kroner brutto i samlede ydelser fra staten.

LÆS OGSÅ: Joachim B.: Grotesk at få mere end 300.000 på kontanthjælp

Venstre kræver omvendt en jobreform, der blandt andet skal indeholde et kontanthjælpsloft. Det skal sætte en grænse for, hvor meget man højest kan modtage i støtte fra det offentlige. Men det er helt i skoven, mener Lennart Damsbo-Andersen.

- Det er en håbløs tankegang, at diskutere et nyt kontanthjælpsloft. Det her er jo kun et udtryk for, at de vil gøre folk fattige. Det handler ikke om at sikre, de kommer i arbejde, siger han til Avisen.dk.

- Når man er på kontanthjælp skal man ikke leve i fattigdom, man skal have det, der skal til for at klare sig, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Det kan betale sig

Tallene, der fremgår i et nyt svar fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) til Folketingets Finansudvalg, får både tænketanken Cepos og politikere fra blå blok til at argumentere for, at det i endnu højere grad skal kunne betale sig at arbejde.

LÆS OGSÅ: 9.100 på kontanthjælp får over 300.000 om året

Men det kan det allerede, mener Lennart Damsbo-Andersen.

- Selvfølgelig kan det stadig betale sig at arbejde. Langt hovedparten af dem, der nu er på kontanthjælp, vil kunne få 1000 kroner mere i hånden om måneden, hvis de fik et arbejde, siger han og henviser til, at de nye tal er fra 2012. I mellemtiden har regeringen blandt andet forhøjet beskæftigelsesfradraget.

For lille gevinst

4500 personer, hvoraf de 4400 er enlige forsørgere, tjener mere end 350.000 kroner, viser opgørelsen. Alt for mange enlige forsørgere har derfor et meget lille incitament til at tage et lavtlønsjob, mener cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.

- Gevinsten ved at gå på arbejde vil måske ligge på 1000-1300 kroner om måneden og nogle gange mindre, forklarer han.

Led længe efter job til 14.000 kroner

Men det er altså rigeligt, siger Lennart Damsbo Andersen, der henviser til et andet nyligt offentliggjort svar fra beskæftigelsesministeren til partikollega Leif Lahn.

- Enlige på kontanthjælp, der ikke er forsørger, skal have et job med indtægt på det, der svarer til 14.000 kroner om måneden for at få 1000 kroner mere til sig selv. Så ved jeg ikke, hvor meget mere vi skal diskutere, om det kan betale sig at arbejde? Man skal lede længe for at finde et job i den størrelsesorden, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.