S giver interne dummebøder til valgkamps-fuskere

Sjællandske folketingskandidater fra Socialdemokraterne straffes, hvis de fører valgkamp i andres kredse.
Socialdemokraternes Ole Hækkerup førte i 2011 valgkamp uden for sin egen kreds på Sjælland. Det vil koste kroner og øre i støtte, hvis det sker igen.
Socialdemokraternes Ole Hækkerup førte i 2011 valgkamp uden for sin egen kreds på Sjælland. Det vil koste kroner og øre i støtte, hvis det sker igen. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

Med en hård og intens valgkamp i sigte har Socialdemokraternes kredse på Sjælland valgt at indføre deciderede dummebøder til folketingskandidater, der bryder en række vedtagne valgetiske regler.

Det skriver Jyllands-Posten.

Socialdemokraternes forventede tilbagegang ved valget betyder nemlig, at en lang række af partiets etablerede folketingsmedlemmer er i intern konkurrence om at genvinde jobbet som politikere.

- Vi kan lave lige så mange regler, vi vil, men vores eneste måde at komme efter folk, hvis de ikke overholder dem, er at tilbageholde noget af deres aktivitetstilskud, siger formanden for regionsbestyrelsen på Sjælland, Ida Marker, til Jyllands-Posten.

Hun understreger, at "det er ikke store penge", der er tale om.

Dummebøderne betyder, at hvis en kandidat eksempelvis fører dør til dør-kampagne eller husstandsomdeler foldere i andre kredse end sin egen, kan han eller hun miste den økonomiske støtte fra storkredsen.

Reglerne vil kun gælde under selve valgkampen, og ifølge Jyllands-Posten vil sanktionerne næppe kunne vælte kandidaternes budgetter.

Ved de to foregående valg til Folketinget har Socialdemokraternes nuværende politiske ordfører, Ole Hækkerup, ført valgkamp uden for sin egen kreds. Dengang fandtes reglerne dog ikke.

Alene i de sjællandske kredse kæmper ni nuværende folketingsmedlemmer om seks forventede pladser efter et valg.

Partisekretær Lars Midtiby frygter dog ikke nogen grim valgkamp. Han understreger over for avisen, at kandidaterne "først og fremmest er på hold sammen".

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.