S fremlægger velfærdsplan frem til 2025

Fire dage før folketingsvalget smækker Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt nu et vidtrækkende økonomisk udspil på bordet.
Fire dage før folketingsvalget smækker Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt nu et vidtrækkende økonomisk udspil på bordet.
Fire dage før folketingsvalget smækker Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt nu et vidtrækkende økonomisk udspil på bordet. Foto: Scanpix

Udgifterne til velfærden skal vokse med 0,6 procent fra 2020-2025, lyder meldingen fra Socialdemokraterne. Altså med samme stigningstakst, som regeringen planlægger velfærden skal vokse med frem til 2020.

- Vi siger nu, at hele vejen frem mod 2025 afsætter vi 0,6 procent ekstra til velfærd. Det er der råd til. Det er stramt, men det betyder, at vi kan finansiere vores sundhed og vores fælleskab, siger finansminister Bjarne Corydon til DR Nyheder.

Det svarer til, at regeringen vil bruge cirka tre milliarder kroner ekstra om året på velfærd fra 2025, ligesom den vil frem mod 2020.

Hvor finder I de milliarder henne til at lade velfærden vokse med 0,6 procent helt frem til 2025?

- De er i det råderum, vi har skaffet ved at føre en ansvarlig økonomisk politik. Faktisk er der lidt mere, men vi har valgt at lægge det stramt og åbent frem, så man ved, at der er styr på tingene, siger Bjarne Corydon.

Ingen velfærdsfest

Nogen stor velfærdsfest bliver der dog ikke tale om med en årlig vækst i det offentlige forbrug på 0,6, fastslår finansministeren. Fra 2020 stiger andelen af ældre markant.

Finansministeriet beregnede i foråret, at det stigende antal ældre betyder, at der hvert år vil blive ædt 0,6 procent af det offentlige forbrug til de øgede udgifter til blandt andet sundhed og ældrepleje.

- Det her vil kunne dække det, man kalder de demografiske udgifter, altså at vi får flere ældre. Her lægger vi en solid bund, der betyder, at danskerne kan regne med, at velfærden er, som den plejer, siger finansministeren.

Venstre og Lars Løkke Rasmussen har flere gange efterlyst, at regeringen inden valget fremlægger en langsigtet 2025-plan for dansk økonomi.

Venstre spillede selv forleden ud med en fredning af boligskatterne - nærmere betegnet ejendomsværdiskatten, som Venstre lovede fortsat skal forblive fastfrosset i kroner og øre på 2002-niveau helt frem til 2025.

Socialdemokraterne fulgte trop og lovede ligeledes at holde boligskatterne i ro til 2025.

I 2012 indgik regeringen, Venstre og Konservative en aftale om at frede ejendomsværdiskatten frem til 2020. Og nu kommer Socialdemokraterne altså først med en plan for velfærdsudgifterne frem til 2025.

De seneste årtier har væksten i det offentlige forbrug gennemsnit ligget på cirka 1,5 procent om året.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.