Administration 

S-bagland i oprør: Mette F.'s asylpolitik er DF-light

Mette Frederiksen får på puklen fra dele af sit bagland for at medvirke til stramninger i asylreglerne. Vi skal ikke være DF-light, siger Morten Ryom.  (Foto: Foto: Bax Lindhardt, Scanpix.)

Kredsformand og folketingskandidat advarer om risiko for medlemsflugt, hvis S fortsætter strammerkursen overfor flygtninge. Morten Ryom kalder den nye kurs for DF-light. Men i Tønder roser et byrådsmedlem partitoppen for at tage hånd om asylpresset

I Aalborg mener den socialdemokratiske folketingskandidat Morten Ryom, at det er hul i hovedet, at hans parti lægger stemmer til historisk stramme asylregler. I Aarhus mener en kredsformand, at Mette Frederiksen og integrationsordfører Dan Jørgensen går lige til grænsen for, hvad man som socialdemokrat kan stramme overfor flygtninge.

I Roskilde er et skuffet socialdemokratisk byrådsmedlem faret på Facebook for at protestere mod stramningerne. Og på både partilederens og partiets Facebook-sider efterlyser vælgere en god forklaring på, at Socialdemokraterne bakker op om stramningerne på blandt andet familiesammenføring og en lavere integrationsydelse.

Med andre ord er der en protestbølge på vej i det socialdemokratiske bagland over Mette Frederiksens kurs i asylpolitikken.

Nogen vil melde sig ud

Formanden for cirka 600 medlemmer af Aarhus Østkreds, Arne Teglgaard, advarer partitoppen mod at fortsætte strammerkursen uden at lytte til kritikken.

- Vi kan ikke lægge stemmer til yderligere stramninger. Så kan jeg godt forestille mig, at nogen vil melde sig ud af partiet, siger Arne Teglgaard.

Kredsformanden pointerer, at mange socialdemokrater oplever det som om, at strammerkursen skal tilfredsstille højrefløjen og få potentielle vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti. Men hvad nytter det at vinde DF-vælgere, hvis man samtidig mister socialdemokratiske kernetropper, fordi de ikke længere kan genkende deres eget parti, spørger han.

Arne Teglgaard oplever, at de socialdemokratiske partisoldater ryster på hovedet over, at Mette Frederiksen og udlændingeordfører Dan Jørgensen kan godkende at nedsætte integrationsydelsen til næsten ingenting og nikke til, at det skal tage tre år før visse grupper af flygtninge kan få familiesammenføring.

- Vores medlemmer har ikke noget imod, at der kommer tusind flere flygtninge, og de mener, at de skal behandles ordentligt. Samtidig hører jeg nogen være bange for, at en nedsat integrationsydelse kan øge kriminaliteten, siger han og tilføjer, at han ikke er ude i et ærinde om, at Danmark bare skal åbne grænserne for alle.

DF-light-vejen er ikke socialdemokratisk

Godt og vel hundrede kilometer nord for Aarhus er folketingskandidaten Morten Ryom gal i skralden over måden, man behandler asylansøgerne på. Og at hans parti lader stå til.

- Jeg synes ikke, at den DF-light-model, som nogen i partiet synes vi skal køre, er vejen frem. For mig er det bare ikke en pæn måde at behandle flygtninge på. Der er ikke nogen, der flygter for sjov, siger han.

Ligesom Arne Teglgaard tror han, at partiets kurs i asyl-politikken meget let kan give bagslag.

- Jeg kan virkelig mærke, at folk i baglandet er meget utilfredse. Folk, som jeg ser som ærkesocialdemokrater og som har været medlemmer hele deres liv, siger, at de overvejer at melde sig ud, siger Morten Ryom og pointerer, at han taler om mere end en håndfuld alene i hans nordjyske valgkreds.

Støjbergs praleri er skræmmende

Den unge Morten Ryom, der er håndværker og tidligere formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation, savner at høre sin partiformand og andre fra S-toppen give Inger Støjberg et modspil. Når hans parti skælder og smælder over DF-kursen i ældrepolitikken, bør det også kunne lade sig gøre at smække til Integrationsministeren, mener han.

- Vi har en integrationsminister, der ligesom praler af, at vi har nogle stramninger, der bevæger sig på kanten af love og konventioner. Det er saftsuseme skræmmende. Det er en sørgelig udvikling for Danmark. Der mangler noget seriøst modspil til Inger Støjberg og Dansk Folkeparti på asyl-området, siger han.

Han efterlyser, at partitoppen tager initiativ til at formulere en grundlæggende socialdemokratisk flygtningepolitik, der ikke dikteres af højrefløjen men af socialdemokratisk hjerteblod.

-  At man kan sige til lille Magdalene på seks år "vi ved godt, at din mor er i Syrien og er ved at blive bombet af både russerne, amerikanerne, franskmændene og af Assad selv, men du må altså vente tre år på at få din mor herop". Det er forkert, mener Morten Ryom.

Efterlyser ny S-flygtningemodel

Det er især de markante stramninger på reglerne for familiesammenføring, der får Morten Ryom op i det røde felt.

- Vi skal da hjælpe flygtninge med at få deres familier herop. Og det skal med i en ny socialdemokratisk flygtningemodel, siger han.

Morten Ryom advarer om, at de nye flygtningestramninger vil spænde ben for integrationen på sigt.

- Vi skal begynde at integrere dem, så snart de sætter en fod over grænsen. Det kan da godt være, at de skal rejse hjem igen, men der går måske syv eller femten år, inden der er nogenlunde stabilt i Syrien. Så skal vi da give dem lov til at få job og yde noget i stedet for at spærre dem inde i telte ude i Thy. Det virker som hul i hovedet på mig. Hvis der er mennesker, der kommer til det her land og gerne vil være en del af et fællesskab, skal de dæleme have lov, siger han.

- Det rammer hårdt, og det rammer især et parti som Socialdemokraterne, fordi vores essens er, at vi sætter mennesker over penge. Så gør det her altså ondt. Det går mig meget på, siger Morten Ryom.

Han pointerer, at han ellers er kisteglad for Mette Frederiksen.

- Hun er jo en aalborgpige, og jeg er glad for Mette. Men jeg er ikke tilfreds med linjen i asylpolitikken og ville ønske, at partitoppen gad tage en tur rundt i partiforeningerne og diskutere med os, lyder det.

Tager man et kig på Facebook, dukker der også flere protestråb op. Et skuffet byrådsmedlem noterer, at han mindre og mindre kan se sig selv i partiets flygtningepolitik.

- Jeg krummer tæer over den mangel på medmenneskelighed og fatter ikke I lægger jer så tæt op af DF. Det er da ikke socialdemokratisk politik, lyder den kritiske opdatering fra en kvinde på Mette Frederiksens Facebook-væg.

Strammerlinje får opbakning i Tønder

Men det er langt fra alle i baglandet, der er utilfredse. Palle Graversgaard, der er medlem af partiets hovedbestyrelse for Region Sydjylland og medlem af Tønder kommunalbestyrelse, bakker helhjertet op omkring Mette Frederiksens linje.

- Vi er et bredt folkeligt parti, og vi skal skabe tillid og tryghed og tage borgernes bekymring alvorligt. Mange er bekymrede, og det er nødvendigt at bremse op for, at vi kan følge med. Så jeg er helt enig med partitoppen i deres tiltag, siger Palle Graversgaard.

Han henviser til, at kommunerne også skal kunne følge med.

- I Tønder skal vi tage imod 100 uledsagede flygtningebørn, og vi har i forvejen 400 flygtninge. Det er 500 flygtninge i en kommune med 30.000 indbyggere. På lokalt plan gør vi alt for at være humane og løse en samfundsopgave på den bedst mulige måde, siger han.

Ro og opbakning i folketingsgruppen

Heller ikke i den socialdemokratiske folketingsgruppe er der uro over partiets medvirken til asylstramningerne, forlyder det fra flere kilder.

Den nye partiledelse tager ansvar i en helt særlig situation, og oplevelsen er ifølge kilder, at Mette Frederiksen tager både borgmestre, bagland og gruppe i ed i forhold til det, som partitoppen mener er nødvendig og ansvarlig politik i en helt ekstraordinær situation.

Sådan ændres vilkårene for flygtninge i Danmark

Regeringen fremlægger om kort tid et lovforslag, der på mange områder forringer vilkårene for asylansøgere og anerkendte flygtninge i Danmark. Målet er at færre skal søge asyl.

Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Socialdemokraterne ventes at stemme for, mens Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten vil stemme imod.

Lovforslaget betyder blandt andet:

Den økonomiske hjælp til asylansøgere nedsættes. Mulighed for at beslaglægge værdigenstande til dækning af udgifter i forbindelse med underhold.

Ringere mulighed for ophold. Kravene for at opnå permanent opholdstilladelse skærpes. Kortere opholdstilladelser til flygtninge i stedet for de fem års opholdstilladelse de får i dag.

Flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus får først ret til familiesammenføring efter 3 år i stedet for 1 år, som det er i dag.

Staten betaler ikke længere rejsen for familiesammenførte til herboende flygtninge.

Asylansøgeres mulighed for indkvartering i selvstændige og særlige boliger uden for centrene afskaffes.

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.