S-angreb på Løkke: Du bringer kvinderne tilbage til 50'erne

Venstre har et syn på kvinderne på arbejdsmarkedet og på daginstitutioner, der mere hører til i 50'erne end i 2015, mener forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Han kalder Venstres familieordførers budskab om, at kvinder altid kan gå på deltid for sort snak og advarer mod at nulvækst rammer både velfærd og ligestilling.
Skal kvinderne sparkes tilbage i køkkenerne, spørger forsvarsminister Nicolai Wammen, efter at Venstres familieordfører har peget på, at deltidsarbejde kan være fornuftigt for kvinder, der er utilfredse med daginstitutionerne.
Skal kvinderne sparkes tilbage i køkkenerne, spørger forsvarsminister Nicolai Wammen, efter at Venstres familieordfører har peget på, at deltidsarbejde kan være fornuftigt for kvinder, der er utilfredse med daginstitutionerne. Foto: Scanpix, arkiv

Det har vakt forargelse hos socialdemokraterne, at Venstre tilsyneladende er parate til at sende flere kvinder på arbejdsmarkedet på deltid for at passe deres børn hjemme.

- Det er jo helt sort snak, at det skulle være helt i orden at lave nulvækst, der forringer daginstitutionerne, og så sige, at kvinderne bare kan gå på deltid for at passe børnene derhjemme, siger forsvarsminister Nicolai Wammen.

Venstres familieordfører Tina Nedergaard peger nemlig i Avisen.dk på, at hvis kvinderne ikke er tilfredse med normering og kvalitet i daginstitutioner, kan deltidsarbejde være en fornuftig løsning.

Det får forsvarsministeren på barrikaderne.

- Altså vi har opbygget et samfund, hvor kvinder kan være på arbejdsmarkedet på nøjagtig samme måde som mændene, og det kræver, at vi har gode og velfungerende daginstitutioner. Og de vil blive hårdt ramt, hvis Løkkes nulvækst gennemføres. Partiets syn på daginstitutioner og kvinderne på arbejdsmarkedet hører 1950'erne til og ikke i 2015, mener Nicolai Wammen.

Negativ effekt på ligestillingen

Beregninger fra finansministeriet viser, at Venstres forslag om nulvækst kan betyde, at 18.000 færre kvinder og 7.000 færre mænd vil arbejde i den offentlige sektor i 2020. Det vil ramme både daginstitutioner, sygehuse og ældrepleje, og i den forbindelse har Forældrenes Landsorganisation advaret om, at lavere normeringer og forringet kvalitet i vuggestuer og børnehaver vil få flere kvinder til at droppe jobbet for at passe deres egne børn.

Og det er her Venstres forslag om, at kvinder kan gå på deltid, får Socialdemokraterne på gloende pæle. For det vil ikke være godt for hverken samfundsøkonomien eller kvinderne, fastslår Nicolai Wammen.

- Der er ingen tvivl om, at nulvækst både i forhold til den service vi kan give både børn, ældre og syge er et stort skridt i den forkerte retning. Men derudover vil nulvækst få konsekvenser og have meget negativ effekt på ligestillingen, fordi det ikke mindst er kvinderne, der bliver ramt. Det er dem, der typisk er ansat i daginstitutioner, sygehuse og ældreplejen, siger Nicolai Wammen.

Han glæder sig over, at både LO’s næstformand Lizette Risgaard og FOLA har rejst en debat om nulvækst’ betydning for kvinder på arbejdsmarkedet.

- Både i den kvalitet vi kan give borgerne og i forhold til at have et samfund, hvor kvinderne står stærkt ude på arbejdspladserne og har en høj erhvervsfrekvens, er nulvækst en rigtig dårlig ide, siger Nicolai Wammen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.