S advarer: Regeringen sender børnefamilier på gaden

Lavere kontanthjælp til børnefamilier vil kunne ses på antallet af udsættelser, spår Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Hun kalder regeringens planer for "et skridt i den stik forkerte retning."
Socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) frygter, at flere børnefamilier ender på gaden som følge af et nyt kontanthjælpsloft.
Socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) frygter, at flere børnefamilier ender på gaden som følge af et nyt kontanthjælpsloft. Foto: Claus Bech /Scanpix

Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil er frustreret over udsigten til, at kontanthjælpsmodtagere med børn får i gennemsnit 1.600 kroner mindre om måneden. Det vil være resultatet, hvis regeringens planer om et nyt kontanthjælpsloft gennemføres.

- 1.600 kroner er rigtig mange penge for familier på kontanthjælp. Et af de områder, hvor vi kommer til at kunne se en konsekvens ret hurtigt, det er på antallet af familier, der sættes ud af deres lejligheder, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Avisen.dk.

De 10 procent, som bliver hårdest ramt af kontanthjælpsloftet, vil få gennemsnitligt 3200 kroner mindre om måneden før skat.

Tallene fremgår af et skriftligt svar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.

Revet ud af tilværelsen

Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at børnene i kontanthjælpsfamilierne er dem, som bliver hårdest ramt.

- Man skal prøve at forestille sig, hvordan det er for et barn, lige pludselig ikke at kunne komme hjem til det sted, hvor de lever og bor. Der, hvor de har deres legetøj og deres seng. For børnene er det meget voldsomt. De bliver revet ud af deres tilværelse fra det ene øjeblik til det andet, lyder det fra ordføreren.

- Antallet af udsættelser faldt jo meget drastisk i de fire år, vi havde regeringsmagten, hvor vi havde afskaffet kontanthjælpsloftet og andre fattigdomsydelser. Og det er en af de ting, jeg frygter: At antallet kommer til at stige igen, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

22.800 rammes af nyt loft

Regeringen er ifølge Avisen.dk's oplysninger langt i forhandlingerne om det nye kontanthjælpsloft med de øvrige partier i blå blok; Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

Det nye kontanthjælpsloft vil betyde, at 22.800 personer fremover får mindre hjælp fra staten. Mere end 17.000 af dem har børn.

- Vi har set de fattigdomsydelser før, og hvad det har af konsekvenser. Vi vil hellere have et samfund, hvor børn vokser op i nogenlunde øjenhøjde med hinanden. Det her er et skridt i den stik forkerte retning, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.