Rygere pulser ved sundheds-højborg: ”Det ser ikke godt ud.”

Sundhedsstyrelsens ansatte kan jævnligt ses pulse foran hoveddøren. Avisen.dk har spurgt den institution, der vogter over danskernes sundhed, hvilke regler der egentlig gælder for de ansatte.
I modsætning til på mange andre offentlige arbejdspladser må sundhedsstyrelsens medarbejdere gerne ryge i arbejdstiden, bare ikke på matriklen. Derfor kan man jævnligt betragte rygere på fortovet foran styrelsens bygning. "Jeg synes ærlig talt ikke, det ser så godt ud," siger kontorchef Karsten Jørgensen.
I modsætning til på mange andre offentlige arbejdspladser må sundhedsstyrelsens medarbejdere gerne ryge i arbejdstiden, bare ikke på matriklen. Derfor kan man jævnligt betragte rygere på fortovet foran styrelsens bygning. "Jeg synes ærlig talt ikke, det ser så godt ud," siger kontorchef Karsten Jørgensen. Thomas Borberg: Polfoto/arkiv

Et stigende antal virksomheder indfører totalt rygeforbud for medarbejderne, også udendørs.

Og for rigtig mange offentligt ansatte er det ikke tilladt at ryge, fra man møder på arbejde, til man går hjem. Det gælder for eksempel for alle 55.000 ansatte i Region Sjælland, Midtjylland og Nordjylland og i mindst syv kommuner.

Avisen.dk har spurgt kontorchef i Sundhedsstyrelsen Karsten Jørgensen, hvilke regler, der gælder, for deres ansatte.

Er det tilladt at ryge i arbejdstiden hos Sundhedsstyrelsen?

Sundhedsstyrelsen er en røgfri arbejdsplads – og det manglede jo også bare. Det gælder både indendørs og udendørs. Men vores medarbejdere må gerne forlade området og ryge i arbejdstiden, lige som man kan hente sig en kop kaffe. Bare det er inden for de normale rammer for, hvad arbejdet tillader.

Ved jeres hovedindgang kan man gennem dagen se ansatte, der står og ryger. Hvad tænker I om det?

Jeg synes ærlig talt ikke, det ser så godt ud, at man står og ryger lige foran Sundhedsstyrelsen. Men fortovet foran vores hovedindgang er ikke vores matrikel, det er kommunens. Så det kan vi ikke gøre noget ved.

Hvad gør I for at begrænse rygning hos jer?

Vi gør ikke noget aktuelt – ud over, som sagt, at der ikke må ryges på vores område. Der har tidligere været en opfordring til at tilmelde sig rygestopkurser, men det kører vi ikke noget af lige i øjeblikket. Sådan nogle kampagner er nødt til at være momentvise, ellers mister man kampagne-effekten.

Som øverste sundhedsmyndighed i Danmark, har I så et ansvar for at være et godt eksempel og gå foran for et røgfrit arbejdsliv?

Vi er jo en arbejdsplads, der skal kunne fungere med de forskelligheder, der er blandt de ansatte. Det er ikke nogen hemmelighed, at Sundhedsstyrelsen synes, det ud fra et helbredssynspunkt er bedre, hvis man ikke ryger. Men vores medarbejdere er jo bare en sammensat flok lige som alle mulige andre steder.

Vi vil gerne være et godt eksempel på mange måder, men lige i øjeblikket er vi så ikke frontløbere på det her område.

Der er mange offentlige arbejdsgivere, som har indført totalt rygeforbud gennem hele arbejdsdagen. Bør I ikke være med der?

Vi har valgt den løsning, vi synes passer til vores medarbejdere. Det er det geografiske forbud – men man kan stadig ryge i arbejdstiden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.