Ryanairs afløser benytter skattely-kontrakter

Primera Air benytter vikarer fra Flight Crew Solutions, der har hjemme på den engelske kanalø Guernsey, som er et velkendt skattely.
Primera Air benytter vikarer fra Flight Crew Solutions, der har hjemme på den engelske kanalø Guernsey, som er et velkendt skattely.
Primera Air benytter vikarer fra Flight Crew Solutions, der har hjemme på den engelske kanalø Guernsey, som er et velkendt skattely. Foto: Colourbox

Det islandske flyselskab Primera Air var ikke sene om at melde ud, at de gerne tager over, hvor Ryanair slipper, når de lukker deres base i Billund Lufthavn.

Torsdag kunne Primera Air således fortælle, at de skruer op for aktiviteterne i den jyske lufthavn efter nytår.

Det islandske selskab får dog ikke mange rosende ord med på vejen fra den islandske pilotforening (FIA). Her mener man nemlig, at selskabet følger samme model som det omdiskuterede lavprisselskab Ryanair, skriver finans.dk.

Flere på Guernsey-kontrakter

Årsagen er, at Primera Air sidste år flyttede sit hovedkontor til Letland, og at selskabet - i stedet for fastansatte - benytter vikarer fra Flight Crew Solutions (FCS), der har hjemme på den engelske kanalø Guernsey, der er et velkendt skattely.

Med ekspanderingen vil flere blive ansat på disse Guernsey-kontrakter, lyder bekymringen ifølge finans.dk.

Har overenskomst

Hos Flyvebranchens Personaleunion (FPU) mener man dog, at der er en afgørende forskel på Ryanair og den islandske spiller på banen. Man har nemlig overenskomst via Dansk Industri.

Overfor finans.dk erkender næstformand i FPU, Anders Mark Jensen, dog, at det kan være svært at gardere sig mod, at der i Danmark vil være personale på Guernsey-kontrakter. I de tilfælde vil det dog være overenskomstbrud, pointerer han.

Primera Air selv fortæller til finans.dk, at alle ansatte i Danmark er omfattet af overenskomst, men at mellem 50 og 90 ansatte i resten af selskabet er ansat via FCS-kontakter.

Læs Avisen.dk's dækning af Ryanair-sagen her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.