DISCOUNT I LUFTEN

Ryanair slæber fagforbund i Arbejdsretten

Ryanair slæber fagforbund i Arbejdsretten efter tre timers forsinkelse på onsdagens afgang fra København.
Ryanair med Michael O'Leary i spidsen trækker nu en række danske fagforbund i retten. Det fortæller det irske selskabs danske advokat.
Ryanair med Michael O'Leary i spidsen trækker nu en række danske fagforbund i retten. Det fortæller det irske selskabs danske advokat. Scanpix

Ryanair slæber fagforbund i Arbejdsretten efter tre timers forsinkelse på onsdagens afgang fra København.

Det fortæller DR Nyheder.

Ryanair har via sin danske advokat torsdag indbragt en stribe store danske fagforbund for Arbejdsretten. Forbundene er: HK/Danmark, 3F, Serviceforbundet, Dansk Metal og Blik- og Rørarbejderforbundet.

- Det handler først og fremmest om, at vi skal have rettens ord for, at det, der skete i går, var ulovligt, så det ikke gentager sig, siger Ryanairs danske advokat, Michael Møller Nielsen, til DR Nyheder.

I klageskriftet, som DR Nyheder er i besiddelse af, kræver Ryanair, at de indklagede fagforbund skal anerkende, at:

'De kollektive kampskridt rettet mod arbejde og aktiviteter, der hidrører fra og er bestemt til Ryanair Ltd, herunder den iværksatte fysiske blokade af fly FR633 mod Dublin og udført den 18. marts 2015 af flere af indklagedes medlemmer ansat til udførelse af arbejde i Københavns Lufthavn, er ulovlige'.

Ryanairs afgang til Dublin kom først af sted kl. 18.30 - tre timer senere end planlagt. Blandt andet fordi en større gruppe lufthavnsmedarbejdere i neonfarvede demonstrationsveste havde samlet sig omkring flyet, og fordi flyet ikke fik brændstof.

I klageskriftet hævder Ryanair:

- Ryanair fly nummer FR633 blev på baggrund af blokaden forsinket ca. 3 timer, hvilket påførte Ryanair et ikke ubetydeligt tab, som foreløbigt er opgjort til EUR 18.000 (135.000 kroner, red.)

Derudover står der, at Ryanair blev mødt af en blokade fra 50-60 personer.

- Flyet blev i Københavns Lufthavn mødt af en blokade af ca. 50-60 personer, der kun kan være indklagedes medlemmer ansat til udførelse af arbejde på Københavns Lufthavns område, da alle deltagere i aktionen befandt sig på et område af lufthavnen, der kræver gennemgang i sikkerhedskontrollen.

Serviceforbundets formand John Dybart tager retsmødet i dag med sindsro.

- Jeg er forundret over, at de indklager os. Det virker fuldstændigt udokumenteret, det de kommer med, men er meget godt i tråd med Ryanairs tradition for at lave retssager ud af alt, hvad de kan komme i nærheden af, siger han til DR Nyheder.

Sideløbende er Arbejdsretten i gang med at tage stilling til, om en sympatiblokade mod Ryanair i Københavns Lufthavn vil være ulovlig. En afgørelse ventes tidligst midt i april.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.