Ryanair samler underskrifter: Vil forbyde strejke

Ryanair forsøger nu gennem en underskriftsindsamling at samle støtter mod de europæiske flyvelederes ret til at strejke.
Ryanair håber at kunne samle en million støtter i sin kamp mod de europæiske flyvelederes strejkeret.
Ryanair håber at kunne samle en million støtter i sin kamp mod de europæiske flyvelederes strejkeret. Foto: Scanpix

Flyveledere burde forbydes retten til at strejke. I hvert fald hvis det står til Ryanair. Det irske lavprisselskab har derfor lanceret en underskriftsindsamling, der har til formål at samle støtter til kampen mod flyveledernes strejkeret.

- ’Hold Europas luftrum åbent’ er en online underskriftsindsamling oprettet af Ryanair for at forhindre Europas forbrugere i at få deres rejseplaner og ferier aflyst af små grupper af flyveleder fagforeninger, der strejker og lukker luftrummet over Europa, skriver Ryanair blandt andet om baggrunden for underskriftsindsamlingen.

Hos Flyverbranchens Personale Union ryster næstformand Anders Mark Jensen på hovedet af Ryanairs initiativ.

- Min umiddelbare reaktion er, at det er helt forrykt. Strejkeretten er jo noget, der er stadfæstet i blandt andet ILO-konventionen, så det her virker fuldstændig vanvittigt, siger han til Avisen.dk.

Han er dog alligevel ikke overrasket over, at Ryanair forsøger sig med en sådan underskriftsindsamling.

- Ryanair mente også, at de overhovedet ikke kunne ryge ind i vores danske system. De har åbenbart en eller anden idé om, at de kan snige sig uden om alle systemer i hele Europa. Så jeg er ikke overrasket over, at hvis der noget, der ikke lige passer Ryanair, så forsøger de på den ene eller den anden måde at komme uden om det, siger han.

Forventer en million underskrifter

Ryanair satser på at få en million mennesker til at skrive under på sagen. Herefter vil det omdiskurerede irske lavprisselskab tage underskrifterne med til EU, hvor man vil opfordre kommissionen og parlamentet til at tage affære.

- Jeg tror, at de fleste mennesker er ret fornuftige og godt kan se, at det er helt forrykt. Jeg må indrømme, at jeg synes, at det er så grotesk, at jeg har svært ved at tage det helt seriøst, siger Anders Mark Jensen.

Han tvivler også på, at underskriftsindsamlingen vil have en effekt i EU-systemet, da EU i så fald ville skulle gå imod konventioner vedtaget af Den internationale arbejdsorganisation (ILO), der er FN’s faglige organ for arbejdsmarkedsspørgsmål, som 185 lande, heriblandt Danmark, er medlemmer af.

- De sociale udfordringer, der er på et kontinent som Europa, kan ikke løses ved at forbyde alting. Meget af det kan løses i den sociale dialog i Europa, og Ryanair er ikke den store fan af dialog mellem de sociale parter, siger Anders Mark Jensen til Avisen.dk.

Ryanair har i den seneste tid kæmpet en kamp med den danske fagbevægelse, der den 1. juli fik Arbejdsrettens ord for, at det var lovligt at iværksætte sympatikonflikter i forsøget på at presse Ryanair til at tegne overenskomst. Det nægter Ryanair, og selskabet lukker derfor nu sin base i Billund, men fortsætter sine flyvninger ind og ud af Danmark.

Læs Avisen.dk's dækning af Ryanair-sagen her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.