RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Ryanair-løn: Mindre end kontanthjælp

En ny stewardesse hos Ryanair risikerer at tjene mindre end 10.000 kroner om måneden. Det er under halvdelen af, hvad kollegaen hos Cimber får. Svært at klare sig på Ryanairs løn, fortæller stewardesse.
Det er ikke bare priserne, der er discount hos Ryanair. Lønnen er også discount sammenlignet med lavprisselskabet Cimber.
Det er ikke bare priserne, der er discount hos Ryanair. Lønnen er også discount sammenlignet med lavprisselskabet Cimber. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.

Stewardesserne hos Ryanair må sende sultne og misundelige blikke til deres danske kolleger i luften. Stewardesser i Ryanairs fly må i mange tilfælde klare sig for under 10.000 kroner om måneden. Det er mindre end halvdelen af, hvad en stewardesse hos lavprisselskabet Cimber med garanti får ind på lønkontoen.

Lønnen er et af de helt store stridspunkter i kontroversen mellem fagbevægelsen og Ryanair. En kontrovers der med en sag i Arbejdsretten i dag når et foreløbigt højdepunkt.

En sammenligning af løn- og arbejdsforhold mellem stewardesser i Ryanairs fly og kollegerne i Cimbers fly er en lang liste af enorme forskelle. Alene lønnen er der stor forskel på:

En ny stewardesse hos firmaet Crewlink, der er storleverandør af kabinepersonale til Ryanairs fly, må nøjes med højst 10.000 kroner om måneden.

En stewardesse hos Cimber har derimod garanteret mindst 21.700 kroner om måneden.

Det viser en opgørelse foretaget af fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) for Avisen.dk. Opgørelsen er udarbejdet på baggrund af FPU's overenskomst med Cimber og en lækket kontrakt fra Crewlink.

'Det skriger til himlen'

FPU har beregnet, at en del af stewardesserne hos Ryanair i gennemsnit højst kan have 9.375 kroner om måneden plus op til 10 procent i bonus af salg ombord. Det giver højst cirka 10.000 kroner om måneden før skat.

En sådan løn til en stewardesse eller steward på fuld tid bringer næstformanden for FPU, Anders Mark Jensen, op i det røde felt.

- Det er forrykt og skriger til himlen, at Ryanair vil have voksne mennesker på fuld tid til at leve for en løn på under 10.000 kroner om måneden før skat. Den løn kan man jo ikke leve af i et samfund som det danske.

De 10.000 kroner er mindre end kontanthjælpen for en enlig på 30 år.  Han eller hun får 10.849 kroner om måneden før skat.

Forældre måtte sende penge

Den italienske stewardesse Alessandra Cocca har tidligere fortalt Avisen.dk om, hvordan det er at skulle leve for under 10.000 kroner om måneden i et dyrt, nordisk land.

Hun arbejdede for Ryanair ud fra en lufthavn uden for Oslo i Norge.

- Jeg var nødt til at dele en lejlighed sammen med nogle andre stewardesser, og vi måtte lave ture til Sverige for at købe billigt ind, fortæller Alessandra Cocca.

Selv om hun er i 30'erne, måtte hun ringe til forældrene i Pisa og bede om hjælp.

- For at få det hele til at hænge sammen, var jeg nødt til bede mine forældre om at sende penge, fortæller Alessandra Cocca.

Intet at prale af

Lønnen på højst 10.000 kroner er beregnet ud fra en kontrakt, som var tiltænkt ansatte hos vikarbureauet Crewlink, der for Ryanair skulle arbejde ud fra København.

Det endte imidlertid med, at Ryanair angiveligt valgte at bruge kabinepersonale direkte ansat i flyselskabet, da det første fly skulle afsted fra København 18. marts.

Hvad Ryanairs eget kabinepersonale får i løn for at arbejde ud fra Københavns Lufthavn er ikke blevet dokumenteret. Flyselskabet har påstået, at der er tale om op til 2.000 euro pr. måned - cirka 15.000 kroner før skat.

Er det tilfældet, er der stadigvæk et godt stykke vej op til de 21.700 kroner, som stewardesser hos Cimber får med garanti.

- Ryanair vil ikke fremlægge nogen form for dokumentation, men selskabet har på et pressemøde hævdet, at deres stewardesser med base i København får op til 15.000 kroner om måneden. Hvis det passer, så er det jo stadigvæk ikke noget at prale af, siger Anders Mark Jensen.

De 15.000 kroner er noget mindre end dagpengene, som kan være op til 17.900 kroner om måneden.

Efter offentliggørelse af denne artikel har Ryanair oplyst, at deres stewardesser i Danmark får en løn på op til 35.000 Euro om året svarende til cirka 261.000 kroner. Og piloterne får ifølge Ryanair op til 150.000 Euro svarende til cirka 1.119.000 kroner.

Ryanair udtaler:

- Ryanairs piloter og kabinepersonale i Danmark får en høj løn, har stor jobsikkerhed og er dækket af en kollektiv aftale med Ryanair.

En verden til forskel i forhold

Fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) har sammenlignet vilkårene for stewardesser hos Ryanair og hos Cimber.

Her er uddrag fra FPU's sammenligning:

Ryanair*: 9.000 til 10.000 kr. om måneden

Kabinepersonalet får kun løn, når flyet er i bevægelse. De får nemlig kun løn for såkaldte bloktimer. Bloktimer udgør tiden i flyet fra bremseblokken fjernes fra flyvets forhjul - tiden oppe i luften – og til flyet igen er på jorden og en bremseklods er sat ved forhjulet.

Med begrænsninger og EU hviletidsregler kan kabinepersonalet maksimalt flyve 900 bloktimer om året. Men langt de fleste når ikke derop.

Det mest præcise bud på en gennemsnitlig månedsløn er et sted mellem 8.229 kr. og 9.375 kr.. Oveni kommer så en salgsbonus på 10 procent af salget på en flyvning.

Pension: Ingen.

Løn under sygdom: Ingen.

Prøveperiode: 15 måneder.

* Beregningen gælder for stewardesser, der via firmaet Crewlink er kontraktligt bundet til at arbejde for Ryanair. Kontrakten er dateret 11. februar 2015 og var tiltænkt stewardesser med base i København.

Cimber: 21.711 - 26.000 kr. om måneden

Denne løn får kabinepersonalet uanset ferie, begrænset trafik eller sygdom. De modtager desuden diæter efter statens takster ved overnatning væk fra hjemmebasen. Årsagen til spændet (21.711-26.000 kr.) er, at kabinepersonale stiger i løn hvert andet år.

Pension: 10 procent af lønnen.

Løn under sygdom: Ja, og også under barns første sygedag.

Prøveperiode: Tre måneder.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.