RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Ryanair-konflikt: Massiv støtte til danske fagforeninger fra europæiske kolleger

Toppen af fagbevægelsen i hele EU bakker dansk fagbevægelse op i kampen mod Ryanair. "Danmark er blevet spydspids i kampen mod Ryanair", siger leder i LO.
Generalsekretær Joe O'Flynn fra Irlands største fagforbund, SIPTU, bakker varmt op om fagbevægelsens kamp i Danmark. Her foran et banner med påskriften (på gælisk): "Kys mig i røven, Ryanair".
Generalsekretær Joe O'Flynn fra Irlands største fagforbund, SIPTU, bakker varmt op om fagbevægelsens kamp i Danmark. Her foran et banner med påskriften (på gælisk): "Kys mig i røven, Ryanair". Foto: Aske Folkmann Drost.

Toppen af fagbevægelsen fra EU's 28 medlemslande giver varm opbakning til, at fagbevægelsen i Danmark nu tager en konflikt med Ryanair.

Dansk fagbevægelse er lige nu en spydspids i forsøget på at presse EU's største flyselskab til at give stewardesser og piloter anstændige vilkår.

- Vi bakker fuldt ud op om de danske fagforbunds forsøg på at forhandle en overenskomst med Ryanair. Det er ekstremt påtrængende at få stoppet den sociale dumping i luftfarts-branchen.

Sådan lyder ordene i en udtalelse fra fagbevægelsens repræsentanter i Det Økonomiske og Sociale Udvalg (ØSU). Det er et europæisk udvalg, som rådgiver EU-systemet, og som har 344 højtstående repræsentanter fra organisationer, der repræsenterer lønmodtagere, arbejdsgivere og andre fra civilsamfundet.

En af de danske repræsentanter i ØSU er Marie-Louise Knuppert, som er leder i LO-fagbevægelsen. Hun forklarer om udtalelsen vedrørende Ryanair:

- Mine europæiske kolleger i fagbevægelsen anser os i Danmark som spydspidser i kampen for at sikre, at stewardesser og piloter på Ryanairs fly og personale i lufthavnene får anstændige vilkår.

Marie-Louise Knuppert oplyser, at fagbevægelsens topfolk med stor spænding fulgte med i Ryanair-sagen i Arbejdsretten. En sag der i går faldt ud til fagbevægelsens fordel, da man fik grønt lys til at gennemføre en lammende blokade mod flyselskabet.

- I øjeblikket arbejder man i EU-Kommissionen med et forslag til en ny luftfartspakke - altså regulering af luftfarten. Her arbejder vi også i ØSU på at udarbejde et bidrag.

- Fra arbejdstager-side vil vi selvfølgelig kæmpe for, at man i ny EU-regulering også har fokus på ansattes vilkår, siger Marie-Louise Knuppert.

Nordmænd bakker varmt op

Også uden for EU får fagbevægelsen i Danmark varm opbakning. Blandt andre fra leder i LO i Norge førstesekretær Peggy Hessen Følsvik. Hun er meget glad for afgørelsen i den danske arbejdsret i går.

- Det har været en lang og hård kamp indtil onsdagens afgørelse i Danmark , og det er bare at tage hatten af for den fantastiske indsats af luftfartens personale, siger Peggy Hessen Følsvik, og fortsætter:

- Vi er meget glade for, at den nordiske model vandt i Arbejdsretten onsdag.

Formanden for 3F Transport i Danmark, Jan Villadsen, oplyser, at fagforbund overalt i Europa er klar til at aktionere mod Ryanair, hvis ansatte i lufthavnen i Kastrup laver en blokade mod flyselskabet.

Adspurgt om man også i Norge er parat til sympati-konflikt, siger Peggy Hessen Følsvik:

- Det er de relevante LO-fagforbund, der skal træffe afgørelse om en sådan anmodning, når den måtte komme. Jeg er overbevist om, at fagforbundene vil forholde sig til henvendelser fra den internationale fagbevægelse og gøre det inden for de grænser, som norske love og regler angiver.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.