RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Ryanair i afslørende rets-notat: Vi bliver chikaneret, fordi vi er fra Irland

Ryanair beskylder dansk fagbevægelse for at have set sig gal på Irland. Den meget grove beskyldning er langt ude i skoven, mener næstformand for LO.
Den danske fagbevægelse bryder sig ikke om Irland. Det anfører Ryanair som et af sine argumenter i en sag i Arbejdsretten. Her ses glade irere på festdagen Sankt Patricks Dag.
Den danske fagbevægelse bryder sig ikke om Irland. Det anfører Ryanair som et af sine argumenter i en sag i Arbejdsretten. Her ses glade irere på festdagen Sankt Patricks Dag. Foto: Colourbox.

Flyselskabet Ryanair fyrer grovheder af mod den danske fagbevægelse. Det irske lavprisselskab beskylder nu fagbevægelsen for at have noget imod selskabet, blot fordi det er irsk.

Den grove beskyldning kan man læse i dokumenter fra Arbejdsretten, som Avisen.dk har fået adgang til.

Harpen har fået en anden lyd

På halerorene af Ryanairs fly er der er malet en harpe. Og man kan roligt sigt, at selskabet nu slår den hårde tone an på harpen.

Det kan man læse ud af de papirer, som Arbejdsretten har fået i den igangværende sag mellem Ryanair på den ene side og Serviceforbundet under LO-fagbevægelsen på den anden side.

Ryanairs advokater bruger en lang række argumenter i et dokument til dommer Poul Dahl Jensen i Arbejdsretten.

I dokumentet argumenterer advokaterne for, at Serviceforbundet slet ikke har nogen begrundelse for at forlange, at Ryanair tegner en overenskomst i Danmark.

Da der ifølge advokaterne ingen gyldig grund er, så må der jo stikke noget andet under hos fagbevægelsen. Herefter skriver advokaterne:

- Dette indikerer, at der foreligger en forskelsbehandling begrundet i nationalitet, det vil sige Ryanairs irske oprindelse.

Med andre ord: Fagbevægelsen har noget imod Ryanair blot fordi, at selskabet er fra den grønne ø.

Det står i dokumentet til Arbejdsretten

Ryanair bruger det danske advokatfirma Lund Elmer Sandager til at føre sine sager i Danmark.

Advokatfirmaet har fremlagt en række dokumenter ved lukkede møder i Arbejdsretten. Avisen.dk har fået disse dokumenter.

Det nyeste længere dokument fra advokatfirmaet er en såkaldt 'duplik' på 25 sider. Her er et uddrag fra dokumentet:

(Teksten inden for parenteserne er udarbejdet af Avisen.dk, og det er Avisen.dk, som har fremhævet noget af teksten)

- Klageren (LO-fagbevægelsen på vegne af Serviceforbundet) har således ikke dokumenteret en eneste overenskomstmæssig relation mellem udenlandske flyselskaber med base i Danmark og klageren, hvilket dokumenterer, at klageren ikke har den for et lovligt overenskomstkrav nødvendige styrke og aktualitet i kravet om overenskomst mod Ryanairs baser i Danmark.

Dette indikerer, at der foreligger en forskelsbehandling begrundet i nationalitet, dvs. Ryanairs irske oprindelse, hvilket bestyrker, at klageren har andre motiver med overenskomstkravet, end det rent overenskomstmæssige.

UDVID

Avisen.dk har bedt Ryanair om at uddybe beskyldningen. Men Ryanair skriver blot tilbage:

- Vi har intet yderligere at tilføje til vores advokaters dokument.

LO: Ryanair må mangle argumenter

I LO-fagbevægelsen er næstformand Lizette Risgaard harm over, at fagbevægelsen bliver beskyldt for at have noget imod Ryanair, fordi det er irsk.

- Ryanairs beskyldning har intet på sig. Jeg kan ikke se deres udsagn som andet end et krampagtigt forsøg på at finde nogle argumenter i retssagen, siger Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Hun understreger, at virksomheder selvfølgelig kan komme til Danmark og forvente at få den samme behandling, uanset hvor de kommer fra i EU.

- Vi byder gerne alle mennesker og selskaber velkomne, uanset hvor de kommer fra i EU. De skal bare acceptere og ønske at arbejde under de vilkår, som vi har i Danmark, siger Lizette Risgaard, og fortsætter:

- Og her er det normalt sådan, at lønmodtagere og arbejdsgivere forhandler aftaler, som sikrer, at ansatte får en løn, så de kan leve anstændigt i Danmark.

Fagbevægelsen beskylder Ryanair for i mange tilfælde at lade især stewardesser arbejde under usle vilkår til en ringe løn.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.