Ryanair hitter hos danske rejsende: Så mange har fløjet med selskabet

Blandt danske flyrejsende siger 29 procent, at de inden for det seneste år har siddet i et Ryanair-fly.
Flere jyder end sjællændere flyver Ryanair. I gennemsnit har 29 procent af danske flyrejsende siddet i et Ryanair-fly inden for det seneste år.
Flere jyder end sjællændere flyver Ryanair. I gennemsnit har 29 procent af danske flyrejsende siddet i et Ryanair-fly inden for det seneste år. Arkivfoto: Ralph Orlowski/Scanpix

Det går godt for Ryanair med at lokke danskere med ombord i selskabets fly.

Ifølge en rundspørge foretaget af Wilke for Avisen.dk har 29 procent af danskerne, der inden for det seneste år har rejst med fly, foretaget en eller flere rejser med Ryanair.

Det irske flyselskab var sidste år centrum i en langvarig strid med den danske fagbevægelse om manglende overenskomst. Trods skrammer i selskabets image, er der dog intet, der tyder på, at det har påvirket de rejsende, siger Jacob Pedersen, der er luftfartsekspert og aktieanalysechef i Sydbank.

- At næsten en tredjedel af danske rejsende har prøvet at flyve med Ryanair er en tydelig indikator på, at den her konflikt er prellet af på rigtig mange danskere, siger Jacob Pedersen til Avisen.dk og fortsætter:

- For mig at se, er det her et meget kraftigt vidnesbyrd om, at danskerne ikke har lagt Ryanair på is, men taget selskabet til sig. Ryanairs tilbud til danskerne i form af priser og destinationer er nok til at lokke mange danskere ombord.

Kan lokke flere med lave priser

Ryanair forventer efter eget udsagn at flyve 3 millioner passagerer til og fra Danmark i løbet af 2016.

Det giver selskabet en estimeret  markedsandel i Danmark på cirka 9 procent. Selvom opgørelsen af rejsende og selskabets markedsandel er to tal, der ikke umiddelbart kan sammenlignes, er markedsandelen et udtryk for, at Ryanair vil hente mange flere danskere ombord, påpeger Jacob Pedersen.

- Ryanair har ry for at nå sine mål. Det kan Ryanair, fordi selskabet har en forretningsmodel, hvor de kan sænke priserne, hvis ikke de får fyldt flyene, for så at få dem fyldt bedre. Og det kan de slet ikke gøre uden danskere.

Flere kan flyve ud med Ryanair

Forbrugerekspert Peter Mølkjær, der har undersøgt danskernes ferievaner, peger på, at Ryanair blandt andet henter sine danske rejsende ved, at selskabets lave priser har gjort storby-ferier til et muligt ferie-alternativ for flere danskere:

- Charterrejsen har i mange år været tilgængelig for den brede masse. Men de billige flybilletter har åbnet op for, at man kan rejse til de europæiske storbyer, hvor man oplever noget andet, siger Peter Mølkjær til Avisen.dk og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at de billige flybilletter har åbnet for, at dem der før holdt ferie i Danmark eller nærområdet og kørte på ferie, nu i stedet for har muligheden for at tage på storbyferie i Europa.

3F: Kun få danskere bruger Ryanair

Hos 3F i Kastrup vil formand Henrik Bay-Clausen ikke forholde sig til resultatet af Avisen.dk's rundspørge. Istedet gentager 3F-formanden, hvad han tidligere har peget på, at kun ganske få danskere har taget Ryanair til sig. I hvert fald i København.

- Det er fortsat vores indtryk, at kun omkring 20 procent af de rejsende med Ryanair i København er danskere. Det er også det, jeg hører fra tillidsfolkene – og de har ret godt styr på, hvem der går gennem lufthavnen.

Til sammenligning er 35 procent af alle rejsende til og fra Københavns Lufthavn danskere.

Mest populær i Jylland

At Ryanair er mindre populær i Københavns Lufthavn end Billund og Aarhus, som er de tre lufthavne selskabet betjener, dokumenteres også i rundspørgen.

Kun 9 procent af de flyrejsende i Region Sjælland og 17 procent af de flyrejsende i Region Hovedstaden siger, at de har fløjet med Ryanair inden for det seneste år.

Derimod har 46 procent af de flyrejsende i Region Midtjylland rejst med flyselskabet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.