RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Ryanair går nok fri af blokade

Efter alt at dømme bliver der ingen blokade mod Ryanairs fly. Det bliver resultatet af, at Ryanair opgiver at have baser i Danmark. Lige nu er der en nervekrig i gang.
Både Ryanairs topchef, Michael O'Leary, her i Billund Lufthavn og tusindvis af passagerer kan regne med fortsat at kunne flyve ud og ind af Danmark med Ryanair. Fagbevægelsens blokader bliver højst sandsynlig ikke gennemført.
Både Ryanairs topchef, Michael O'Leary, her i Billund Lufthavn og tusindvis af passagerer kan regne med fortsat at kunne flyve ud og ind af Danmark med Ryanair. Fagbevægelsens blokader bliver højst sandsynlig ikke gennemført. Foto: Claus Fisker/Scanpix.

De fleste passagerer med billetter til Ryanairs fly her i juli kan efter alt at dømme ånde lettet op. Ryanairs flyvninger ud og ind af Danmark bliver højst sandsynlig til noget. Der kan dog for nogle blive tale om ændrede afgangstider og for få måske aflyste afgange.

Sådan tegner billedet sig lige nu i kampen mellem den danske fagbevægelse og det irske flyselskab.

Ganske vist varsler fagbevægelsen blokade i lufthavnen i Kastrup fra 18. juli samt i Billund og i Tirstrup ved Aarhus fra 23. juli. En blokade betyder blandt andet, at Ryanairs fly ikke kan få benzin på eller bragt mad ud.

Men blokaderne bliver aflyst, når Ryanair efter alt at dømme snart dropper at have base i Billund. Det vil sige, at Ryanair opgiver at have  19 piloter og 45 stewardesser/stewarder boende i Billund og fly 'overnattende i lufthavnen'.

Næstformand for LO-fagbevægelsen, Lizette Risgaard, siger til Avisen.dk:

- Hvis Ryanair holder op med at have baser i Danmark, vil der ikke være noget grundlag for at køre en konflikt mod selskabet. Så vil vi i stedet have vores tilbud om en overenskomst liggende parat i skuffen til den dag, hvor Ryanair igen måtte lave en base her.

Ifølge Avisen.dk's kilder offentliggør Ryanair inden så længe, at man dropper basen i Billund. I lighed med at selskabet allerede har meldt ud, at basen i København opgives 14. juli.

LO vil se nedlukning

Adspurgt om fagbevægelsen afblæser blokaderne i lufthavnene, når Ryanair nok melder ud om lukningen af basen i Billund, siger Lizette Risgaard til Avisen.dk:

- Vi forholder os ikke til, hvad Ryanair siger, men det de gør. Vi vil se dem opgive baserne, før vi afblæser vores konfliktvarsler.

Nervekrig i gang

Ifølge Avisen.dk's kilder forsøger Ryanair lige nu at vinde tid. Eksempelvis har flyselskabet henvendt sig til Arbejdsretten for at få erklæret LO-fagbevægelsens varsler om konflikt ulovlige. Det har dog ikke fået LO til at droppe varslerne eller planerne om blokader.

På tilsvarende vis vil Ryanair foreløbig ikke bekræfte, at man vil lukke basen i Billund. På den måde kan flyselskabet opretholde et pres mod LO-fagbevægelsen - blandt andre fra utilfredse borgere og ansatte i lufthavnen i Billund -  og skaffe sig selv tid til at få alle udfordringerne med fly- og personaleændringer på plads.

Ryanair skriver til Avisen.dk:

- Der er ingen beslutning truffet om at lukke basen i Billund.

- Det vil kun ske, hvis de danske fagforeninger (som ikke repræsenterer nogen medarbejdere hos Ryanair) udfører deres trussel om at bruge Billund-basen som en undskyldning for at blokere vores ikke-København-baserede flyvninger (til og fra København), efter at basen i København lukker 14. juli.

Ryanair vil fortsat flyve på Billund

Ryanair oplyser i samme forbindelse, at man agter at opretholde flyvningerne til og fra Billund, selv om basen bliver nedlagt.

Ryanair skriver til Avisen.dk:

- Hvis Billund-basen bliver lukket, vil flyet og beskæftigelse blive flyttet til udlandet.

- Flyvningerne til og fra Billund vil blive opretholdt, men arbejdspladserne og skatte-indtægterne vil blive eksporteret. Det alene på grund af den tåbelige danske fagbevægelses kampagne for at eksportere højt betalte danske arbejdspladser til udlandet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.