RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Ryanair flyver for diplomater og embedsfolk i EU

Det omstridte lavprisselskab kan fortsat flyve for embedsfolk i EU. Det er ikke i orden, lyder kritikken fra danske medlemmer af EU-parlamentet.
Ryanair kan uden problemer flyve for embedsfolk og diplomater i EU. Det møder hård kritik fra danske medlemmer af Europa-Parlamentet
Ryanair kan uden problemer flyve for embedsfolk og diplomater i EU. Det møder hård kritik fra danske medlemmer af Europa-Parlamentet Foto: Scanpix arkiv

Mens en lang række danske kommuner har boykottet Ryanair, er der frit slag i EU. Når en EU-diplomat skal på forretningsrejse, kan turen sagens foregå med det kontroversielle, irske flyselskab. EU-Kommissionen har ingen regler, som begrænser adgangen til at købe flybilletter hos Ryanair.

Det oplyser Alexander Winterstein, talsperson for Human Ressources og Budget i Kommissionen til Fagbladet 3F.

- Kommissionen har ikke - og har aldrig haft - en politik, som diskriminerer mod Ryanair, siger han.

Der er to kriterier, som afgør hvilke flyselskaber embedsfolkene i Bruxelles må flyve med. Dels skal sikkerheden være i orden, og dels skal det skal være cost-effective, altså "omkostningseffektivt". Hvis man ikke er i selskab med diverse skumle flyoperatører fra Congo, Kazakhstan og Afghanistan på EU's aviation black list, så er kravet om sikkerhed opfyldt. Og Ryanair er ikke på den liste.

Danske EU-politikere raser

Kommissionens blåstempling af Ryanair møder hård kritik fra danske medlemmer af Europa-Parlamentet:

- Kommissionen burde gå foran og have etiske regler, som bekæmper social dumping. Men den er den desværre ikke særlig optaget af, siger Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU til Fagbladet 3F.

Christel Schaldemose (S) er også utilfreds med Kommissionens retningslinjer:

- Selvfølgelig skal vi passe på borgernes penge. Men det må aldrig have som konsekvens, at det fører til social dumping. Her ville det klæde Kommissionen, hvis man måtte fravælge et flyselskab som Ryanair til fordel for et lidt dyrere selskab med ordentlige vilkår, siger hun til Fagbladet 3F.

Svært at opstille regler

Redaktør for web-avisen check-in.dk, Andreas Krog, følger flybranchen tæt. Han peger på, at det rent praktisk vil være svært at opstille kriterier, som udelukker Ryanairs som flyselskab på diplomaternes tjenesterejser:

- Ryanair er selvfølgelig det største flyselskab i Europa. Men de er ikke specielt meget værre end mange andre østeuropæiske flyselskaber. Så hvis man skulle stille særlige krav til Ryanair, hvor skulle man så stoppe?, spørger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.