RYANAIR: DISCOUNT I LUFTEN

Ryanair får millioner af kroner i rabat i København

Selv om Ryanair er udskældt, får flyselskabet efter alt at dømme rabat for millioner af kroner i Københavns Lufthavn. Der er en god forklaring på den klækkelige rabat, anfører lufthavnen.
Hvis Ryanair får rabat på halvdelen af passagerne - altså 500.000 passagerer, kan det bare det første år udløse en rabat på  34,7 millioner kroner.
Hvis Ryanair får rabat på halvdelen af passagerne - altså 500.000 passagerer, kan det bare det første år udløse en rabat på 34,7 millioner kroner. Henning Bagger/Scanpix

Selv om Ryanair bliver skarpt kritiseret for social dumping, har flyselskabet fået gode vilkår i Københavns Lufthavn. Det får en klækkelig rabat, som formodentlig løber op i millioner af kroner.

Præcis hvor meget rabat Ryanair får i lufthavn vides ikke, for det er en hemmelighed. eller som pressechef i Københavns Lufthavne A/S, Søren Hedegaard, skriver til Avisen.dk:

- Detaljerne i vores opstarts-rabatter er en sag mellem os og flyselskabet.

Han henviser til reglerne for rabatterne, som kan læses på lufthavnens hjemmeside. Går man ned i detaljerne for reglerne, når man hurtigt frem til, at der må blive tale om millioner af kroner i rabat.

90 procent i rabat

Det fremgår af reglerne for rabatter, at der det første år kan gives op til 90 i rabat på afgiften for passagerer. Startafgiften for flyet kan sågar være nul kroner det første år - altså 100 procent rabat.

Ryanair regner foreløbig med, at det på 12 ruter vil sende cirka én million passagerer fra København om året.

Hvis Ryanair får rabat på halvdelen af passagerne - altså 500.000 passagerer, kan det bare det første år udløse en rabat på  34,7 millioner kroner. (Se regnestykket i faktaboksen).

Ifølge lufthavnen bliver rabatterne formindsket over tid, men de kan fortsætte i op til fem år.

Forsvarer rabatter

Selskabet Københavns Lufthavne A/S oplyser, at man har rabatordningen for at få nye flyruter fra lufthavnen, og at ordningen er nødvendig for at kunne stå sig i konkurrencen med andre lufthavne.

Ifølge internationale regler må Københavns Lufthavne A/S ikke gøre forskel på flyselskaberne uanset deres omdømme.

- Københavns Lufthavnes opstartsrabatter er fuldkommen fair og ens for alle, og vi hverken kan, må eller vil forskelsbehandle vores flyselskabskunder, skriver Søren Hedegaard til Avisen.dk.

Rabatten til Ryanair

Som nævnt er det rimeligt at antage, at Ryanair får millioner af kroner i rabat i Københavns Lufthavn.

Alene rabatten på passagerafgiften kan blive meget stor. Hvis man antager, at Ryanair får rabat for 500.000 passagerer kan regnestykket se sådan ud:

Afgiften pr. passager er for tiden 77 kroner. Hvis der ydes en rabat på 90 procent, bliver der sparet 90 procent x 77 kroner = 69,3 kroner pr. passager.

Den totale rabat for 500.000 passagerer bliver dermed:

69,3 kroner X 500.000 = 34,7 millioner kroner.

Man kan læse om reglerne for at få rabat i Københavns Lufthavn her.

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.