Ruter fra København: Dette flyselskab kan fyre gravide

Kontrakter afslører, at stewardesser i Qatar Airways ikke må blive gravide og skal spørge om lov til at blive gift. Flyselskab afviser anklager.
- Det er nogle af de værste arbejdsforhold, vi har set. Flere ansatte har ligeledes fortalt, at de fra kl. to om natten til syv om morgenen ifølge firmapolitikken skal befinde sig i deres lejlighed, siger siger formanden for ITF’s flyafdeling, Gabriel Mocho, til Politiken..
- Det er nogle af de værste arbejdsforhold, vi har set. Flere ansatte har ligeledes fortalt, at de fra kl. to om natten til syv om morgenen ifølge firmapolitikken skal befinde sig i deres lejlighed, siger siger formanden for ITF’s flyafdeling, Gabriel Mocho, til Politiken.. Reuters/Scanpix

Mens den danske fagbevægelse raser mod arbejdsforholdene for ansatte i irske Ryanair i forbindelse med lavprisselskabets bebudede flyvninger til og fra København, langer Transportarbejdernes Internationale Forbund (ITF) nu kraftigt ud efter arbejdsforholdene i et flyselskab, der allerede har 11 ugentlige afgange fra Københavns Lufthavn.

Qatar Airways møder således hård kritik for at tilbyde deres stewardesser kvindefjendske arbejdsbetingelser.

ITF har tidligere kritiseret de øvrige store selskaber i Golfen, Etihad og Emirates, men Qatar Airways skulle imidlertid være de ”værste” og modtager nu ny kritik i den amerikanske avis Washington Post.

Ifølge ITF skal stewardesser hos Qatar Airways spørge selskabet om lov til at blive gift. Flyselskabet med 19.000 ansatte skulle også have sikret sig ret til at fyre gravide medarbejdere. Præsidenten for selskabet Akbar al-Baker, afviser over for CNN, at selskabet har stillet et sådant krav til deres kvindelige kabinepersonale.

- Det er ikke sandt. Det er noget vås, siger al-Baker, som kalder flyselskabet "meget progressivt."

Afslørende kontrakter

Nu er Politiken dog kommet i besiddelse af tre ansættelseskontrakter fra Qatar Airways, der bekræfter ansættelsesforholdene. Helt konkret står der i kontrakten, at stewardesser skal fortælle selskabet, hvis de bliver gravide, samme dag som de selv finder ud af det. Herefter har chefen ret til at fyre personen med øjeblikkelig varsel, ”da du ikke vil være i stand til flyvetjeneste”. Vil man fri til sin kæreste, skal de ansatte bede chefen om lov, står der i kontrakterne.

IFT har nu meldt Qatar Airways til ILO, FN’s faglige organisation for arbejdsmarkedsspørgsmål, siger formanden for ITF’s flyafdeling, Gabriel Mocho, til Politiken.

- Det er nogle af de værste arbejdsforhold, vi har set. Flere ansatte har ligeledes fortalt, at de fra kl. to om natten til syv om morgenen ifølge firmapolitikken skal befinde sig i deres lejlighed, siger han.

Kan ikke gøre noget

Peter Nisbeth, der er advokat i LO og fører sagen mod Ryanair for Flyvebranchens Personale Union (FPU), er forfærdet over oplysningerne. Han forklarer dog, at man fra dansk side ikke kan gøre noget.

- Vi kan kun lovligt tage fat i de flyselskaber, der har base i København, og det har Qatar Airways ikke, siger han.

I en e-mail til Politiken afviser vicepræsident for kundeforhold i Qatar Airways, Rossen Dimitrov, anklagerne om, at flyansatte skal bede om lov til at blive gift.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.