Ruslands centralbank betragter rublen som undervurderet

Rublen faldt onsdag til et historisk lavpunkt. Alligevel mener centralbanken, at valutaen er undervurderet.
Folk på gaden passerer vekselkontor i Moskva, hvor kursen på den russiske valuta er i historisk frit fald i forhold til euro og amerikanske dollar.
Folk på gaden passerer vekselkontor i Moskva, hvor kursen på den russiske valuta er i historisk frit fald i forhold til euro og amerikanske dollar. Foto: Ivan Sekretarev/AP

Baseret på den russiske centralbanks beregninger, så er rublen noget undervurderet, siger bankens første viceguvernør, Ksenia Judajeva, onsdag. Udtalelsen faldt, efter at banken har ladet rublen flyde mere frit.

Den russiske valuta har sat kursen mod bundrekord mod euro og amerikanske dollar. Fremover vil centralbanken begrænse det beløb, den vil intervenere for til 350 millioner dollar om dagen. Det er markant mindre end, hvad der har været brugt i de senere uger.

- Der er en balance, der er afhængig af nogle grundlæggende faktorer, om situationen med betalingsbalancen, siger Judajeva i et interview med den statslige nyhedskanal Rossija 24.

- Under hensyntagen til disse fundamentale faktorer, det fald i oliepriserne, som vi nu er vidne til, og sanktionerne, så er rublen på nuværende tidspunkt ifølge vores beregninger noget undervurderet. Det er spekulanter, der har presset den i bund, siger hun.

Rublen faldt til et historisk lavpunkt onsdag, efter at centralbanken reelt opgav dagens justerbare korridor for valutaens værdi i forhold til dollar og euro, hvorefter rublen bevægede sig ud i et frit fald.

Opbremsningen i valutahandlen og de daglige interventioner i multimilliardklassen, skyldes effekten af sanktioner og de styrtdykkende olieindtægter.

På spørgsmålet om den udbredte bekymring for en devaluering af rublen, siger Judajeva, at "ikke alle bevægelser nødvendigvis fører i en retning".

- Forventninger om en devaluering er naturligvis en bekymring for os alle. Vi er bange for en selvforstærkende proces i markedet, siger hun.

Hun tilføjer, at selv om rublen har fået større råderum, så forbeholder centralbanken sig retten til at fortsætte markedsindgreb med større opkøb for at sikre finansiel stabilitet.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.