Rusland opstiller atomparate missiler mellem Nato-lande

Det vækker bekymring i Litauen, at Rusland nu opstiller Iskander-missiler i Kaliningrad.
"Disse missilenheder er blevet placeret her mere end en gang. De opstilles som led i de russiske væbnede styrkers træning", siger en talsmand i Ruslands forsvarsministerium.
"Disse missilenheder er blevet placeret her mere end en gang. De opstilles som led i de russiske væbnede styrkers træning", siger en talsmand i Ruslands forsvarsministerium. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters

Rusland har opstillet missiler af typen Iskander-M, der kan udstyres med atomsprænghoveder, i Kaliningrad, oplyser forsvarsministeriet i Moskva.

Ifølge ministeriet er der tale om rutineøvelser.

- Disse missilenheder er blevet placeret her mere end en gang. De opstilles som led i de russiske væbnede styrkers træning, siger talsmand Igor Konasjenkov i ministeriet.

Kaliningrad ligger mellem de to Nato-lande Polen og Litauen.

USA advarede allerede fredag om, at Rusland var i færd med at flytte Iskander-missiler til enklaven ved Østersøen.

Igor Konasjenkov siger, at russerne bevidst havde blotlagt et af missilerne, så USA's satellitter kunne spotte det.

I Litauen vækker den russiske fremrykning stor bekymring.

- Det kan være et brud på internationale aftaler, som begrænser opstillingen af ballistiske missiler med rækkevidde på over 500 kilometer, siger Litauens udenrigsminister, Linas Linkevicius.

Han siger, at sagen skal diskuteres på et møde i Nato-Rusland-rådet.

Nogle typer af Iskander kan ramme mål 700 kilometer væk. Ministeren påpeger, at Berlin vil være inden for deres rækkevidde.

- Det er Ruslands sædvanlige taktik: Man øger spændingerne. Man skaber uenighed, og så forventer man indrømmelser andre steder. Jeg ville gerne håbe, at det ikke kom til at lykkes denne gang, siger Linkevicius.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.