Rusland: Norge bryde folkeretten

Norge og Rusland er endt i en strid om råderet, men den norske regering har ikke behov for dialogen.
Striden handler om norske planer for olieboringer i det nordlige Barentshavet tre steder på Svalbardsblokken, og det udløser protester i Rusland.
Striden handler om norske planer for olieboringer i det nordlige Barentshavet tre steder på Svalbardsblokken, og det udløser protester i Rusland. Foto: /free

Norge suger olie uden for eget territorium, lyder påstanden fra Rusland, som har budt den norske regering til dialog.

Men Norge har ikke besvaret invitationen fra ledelsen i Moskva.

Striden handler om norske planer for olieboringer i det nordlige Barentshavet tre steder på Svalbardsblokken, og det udløser protester i Rusland.

De tre områder blev i januar udbudt i en koncessionsrunde. Rusland mener, at stederne ligger uden for norsk råderet, og russerne beskylder i klar tale Norge for at bryde folkeretten, skriver avisen Klassekampen.

- Vi har tilbudt den norske side bilaterale konsultationer for at diskutere regulering af råolieaktiviteterne på Svalbards kontinentalsokkel. Men vi har ikke fået noget svar, siger presseattaché Andrej Kulikov ved Ruslands ambassade i Oslo.

Ruslands forståelse er, at de tre steder er omfattet af Svalbardtraktatens bestemmelser om, at alle lande har lige ret. Norske myndighederne mener, at blokkene ligger på norsk kontinentalsokkel.

Underdirektør i udenrigsministeriet i Norge, Kristin Enstad, fortæller, at regeringen har været i kontakt med andre landes myndigheder i sagen, men ikke med Rusland.

- Norges olieforvaltning hviler trygt på folkeretsligt grundlag, og den omtalte koncessionsrunde i Barentshavet giver ikke grundlag for protester, siger hun til Klassekampen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.