Rüdiger arbejder otte timer om ugen – får løn for fire

Fleksjobberen Rüdiger Blume bruger otte timer om ugen på sin arbejdsplads. Her er han lige så hurtig som sine kollegaer. Alligevel får han kun løn for fire timer.
Rüdiger Blume er en af mange folk i fleksjob, der føler sig udnyttet som billig arbejdskraft. Han arbejder otte timer om ugen som pedelmedhjælper, men bliver lønnet for fire timer.
Rüdiger Blume er en af mange folk i fleksjob, der føler sig udnyttet som billig arbejdskraft. Han arbejder otte timer om ugen som pedelmedhjælper, men bliver lønnet for fire timer. Privat foto.

Rüdiger Blume arbejder otte timer om ugen i et fleksjob. Han får løn for fire. I hans kontrakt står der nemlig, at hans arbejdsintensitet er på 50 procent. Men ifølge ham selv og hans overordnede er han lige så hurtig som sine kollegaer.

- Jeg arbejder lige så hurtigt som mine kollegaer, når jeg er der. Det har den overordnede pedel fra skolen selv været med til møde på jobcentret for at sige, fortæller Rüdiger Blume.

Rüdiger Blume påpeger desuden, at det eksempelvis er ret svært at være langsommere på en plæneklipper.

Han er en af de mange folk i fleksjob, som har henvendt sig til Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS) og fortalt om uretfærdige forhold. Alle oplever de, at de bliver betalt for færre timer, end de reelt præsterer.

Læs også: Kritik: Syge bliver udnyttet i fleksjob

I fleksjob på grund af trafikuheld

Rüdiger Blume er 59 år og har været i forskellige fleksjob, siden han i 2003 var ude for et trafikuheld, der har givet varige problemer med ryggen, knæene og skuldrene.

Hans tilstand betyder, at han ikke må løfte og udføre hårdt fysisk arbejde. Derfor er der opgaver han er fritaget for. I stedet laver han de ting, som hans kollegaer ellers ville lave. Hvilket altså sker i samme tempo.

Føler sig tvunget ind i dårlig kontrakt

En person i fleksjob får efter den nuværende ordning, ud over et grundbeløb betalt af kommunen, løn for det antal effektive timer, de arbejder. Problemet opstår, når arbejdsintensiteten bliver sat for lavt.

Og det er den ifølge Rüdiger Blume i hans tilfælde. Hvilket han ikke var tilfreds med, da han sidste år skrev under på ansættelseskontrakten.

- Jeg gjorde det klart for både skolen og jobcenteret, at jeg ikke var tilfreds med den bedømmelse, fortæller Rüdiger Blume.

Jobkonsulenten var ifølge Rüdiger Blume ikke særlig imødekommende for hans anke.

- Jobcenteret sagde, at hvis jeg ikke tog imod jobbet, ville jeg ikke stå rådighed for arbejdsmarkedet. Så ville de kunne skære i min ydelse, siger Rüdiger Blume.

Rüdiger Blume følte sig derfor tvunget til at tage jobbet.

Stirre ind i en væg i to timer

Efter at han igennem hele sin ansættelse har gjort opmærksom på sin utilfredshed, har han nu med tre måneder tilbage af ansættelseskontrakten endelig fået svar. Bare ikke fra hverken jobcenter eller skolen.

- Nu har 3F så fortalt mig, at jeg har ret til at holde pause halvdelen af tiden. Det vil sige, at jeg skal sidde og stirre ind i en væg i to timer hver dag, fortæller Rüdiger Blume.

Dette er nye oplysninger for Rüdiger Blume. Og ifølge 3F var det noget, som jobcenter eller arbejdspladsen skulle have gjort ham opmærksom fra starten.

Selv mener Rüdiger Blume, at pauserne er rent tidspild, da han ikke behøver dem.

Avisen.dk afventer en kommentar fra Tønder Kommune.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.