Royal skandale: Kronprins kender ikke forskel på hoffets og egne penge

Det norske kongehus fejlfortolker, hvad det må og ikke må anvende den statslige bevilling til. Kongehusets ansatte vedligeholder kronprins Haakon private ejendomme.
Her ses den norske kronprinsfamilie på trappen på Skaurum gård, hvor kronprinsfamilien residerer.
Her ses den norske kronprinsfamilie på trappen på Skaurum gård, hvor kronprinsfamilien residerer.
Foto: Scanpix/arkiv

Så er den gal igen med de kongelige i Norge.

I hvert fald beskyldes kronprins Haakon igen for at trylle med kongehusets midler.

For kun et par uger siden scorede han millioner på at sælge en bolig, som var købt og betalt af skatteyderne. Og i april blev det afsløret, at det norske kongehus koster mindst 460 millioner norske kroner om året – det dobbelte af, hvad der fremgår af statsbudgettet.

Sidste år kom det desuden også frem, at kronprinsparret havde holdt ferie på luksusyachten "Mia-Elise", der kostede to millioner kroner om ugen at leje. Det fik politikere til at kræve mere åbenhed om, hvad det norske kongehus bruger de skatteyder-finansierede bevillinger til.

Nu kritiseres kronprins Haakon for at bruge hoffets ansatte på sine private udlejningsejendomme. Det skriver Dagbladet.no.

Den går ikke, Haakon

I følge den norske avis vedligeholder ansatte ved hoffet kronprinsens ejendomme i området omkring kongefamiliens residens Skaugum gård i Asker, en forstadskommune ved Oslofjorden lidt sydvest for Oslo.

Og den går ikke, siger økonomiprofessor Erlend Kvaal fra Handelshøyskolen BI.

Kongehusets bevilling - det som vi i Danmark betegner som apanage - må nemlig ikke gå til drift og vedligeholdelse af de kongeliges private ejendomme. Det har de seneste 15 år stået klart og tydeligt i det norske statsbudget.

Kongelig fortolkning

Men kongehuset har sin egen fortolkning og skriver i en mail til Dagbladet.no, at det er en "skønsmæssig vurdering, som ligger til grund for dagens praksis", som indebærer at "staben på Skaugum udfører administration og vagtmestertjenester på udlejeobjekterne".

Med det er en fejlfortolkning fra kongehusets side, mener professor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen. Han er en af Norges fremmeste eksperter i statsret og grundlov og han slår fast, at det er Stortinget som bestemmer, hvordan pengene skal bruges. Og at det således ikke er korrekt, når kongehuset mener, at det beror på et skøn.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.