Royal hestehvisker taler ud om sit arbejde

Dronning Elizabeth har i årevis betroet sine heste til eksperten Monty Roberts. Han fortæller nu om deres forhold, der går 25 år tilbage.
Dronning Elizabeth sidder måske ikke så sikkert i sadlen som tidligere, men hun mødes stadigvæk med Monty Roberts flere gange om året for at diskutere hestene.
Dronning Elizabeth sidder måske ikke så sikkert i sadlen som tidligere, men hun mødes stadigvæk med Monty Roberts flere gange om året for at diskutere hestene. Foto: Alastair Grant/AP

Den engelske dronning Elizabeth har haft en livslang passion for heste.

Og i 25 år har manden hun har søgt råd hos været den berømte hestehvisker Monty Roberts, der var inspiration for Hollywood-filmen "Hestehviskeren" fra 1998 med Robert Redford i hovedrollen.

Monty Roberts deltog forleden i en demonstration for bedre dyrevelfærd, og i den forbindelse fortalte han om dronningen, og den betydning hun har haft for hans liv.

- Hvis ikke hun havde presset mig, ville jeg stadigvæk være en cowboy i Californien. Hun sendte en mand til Californien, og jeg troede, det var en joke, men de tog mig med tilbage til kongeslottet Windsor Castle i april 1989.

Og der var nok at tage fat på for den tidligere rodeorytter, for dronningen havde stalden fyldt med heste, som han skulle træne.

- Hendes majestæt havde 23 heste klar, som jeg skulle arbejde med, og jeg var der sammen med hende hver dag i en uge, selvom det kun skulle have været en enkelt time, fortæller den rutinerede cowboy.

Siden da har han fået løsere tøjler af dronningen til at udføre sit arbejde, men de mødes stadigvæk flere gange om året for at diskutere arbejdet med hestene.

- Hvert år mødes vi to, tre eller fire gange, hvor vi diskuterer, hvad der sker, og hvad vi gerne vil opnå, siger Monty Roberts, der også driver en rideskole i den californiske by Solvang, der blev oprettet af danske immigranter og som stadigvæk har et stærkt dansk præg.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.