Roskildevagt om ond joke: De brækker anklen på tilfældige

Sikkerhedsvagt på Roskilde frygter svenske huller, voldtægter og 'Hells night'. Men det største problem i år er hedebølgen, som især er en risiko for fulde unge på stoffer.
Kim Jensen hjælper de mange festivalgæster, der bliver ramt af dehydrering i heden
Kim Jensen hjælper de mange festivalgæster, der bliver ramt af dehydrering i heden FOTO: Privat

- Dehydrering og hedeslag. Det er vores største problemer i år. Hvis folk har været fulde eller taget for mange stoffer, så har de ofte ikke drukket nok vand, og så kommer de til skade i solen og varmen.

Det fortæller sikkerhedsvagt Kim Jensen på 23 år fra Herning. Han har ansvaret for H-området i camping øst og har fire vagter under sig, der hjælper ham med at holde freden på festivalen.

- Hvis nogen har det rigtig dårligt, fordi de har fået for lidt væske, bliver de båret op til samaritterne.

Brækkede ankler og territoriekrig

Udover varmen, var der også lidt konflikter på campingpladsen, da festivalen åbnede.

- Der opstår altid uenighed blandt festivalgæsterne om, hvor den ene lejr slutter og den næste starter. Så er vi der til at sørge for, at det ikke udvikler sig til en voldsom konflikt. Vi snakker stille og rolig med folk, og så falder de for det meste ned.

Noget andet, der har været grund til flere skader, er noget, festivalgæsterne kalder "swedish holes".

- Nogle gæster synes, det er rigtig sjovt at grave huller og fylde dem med vand. Så når en intetanende person kommer gående, så bliver de meget overraskede over, hvor dybt hullet er. Det har ført til flere brækkede ankler, fortæller Kim Jensen.

Frygter altid voldtægter og 'Hells night'

Det, som sikkerhedsvagterne altid er nervøse for at skulle håndtere, er voldtægter.

- Der har jo været år, hvor en pige er blevet voldtaget, og det er altid meget ubehageligt. Så bliver vi nødt til at tilkalde psykologer og andre med erfaring med den type ulykker, for det ligger langt uden for vores evner, fortæller Kim Jensen.

Og ud over voldtægter, så håber han heller ikke, at sidste nat udvikler sig til det, sikkerhedsvagterne kalder Hells Night.

- Sidste nat sker det nogen gange, at gæsterne går helt amok og sætter ild til deres lejre. Det er både dumt og farligt, så det håber jeg ikke sker i år.

Arbejder 200 timer gratis

For at blive sikkerhedsvagt, skal man helst have erfaring med sikkerhed og førstehjælp fra sit normale arbejde. Og så er det også godt, hvis man har erfaring med festivaler. For det er helt særlige udfordringer, der gør sig gældende her.

- Man skal vide, hvordan man agerer blandt festivalgæster. Og så skal man have kendskab til netop Roskilde-festivalen. Det er et kæmpe sted og en kæmpe organisation med sine helt egne arbejdsgange, siger Kim Jensen.

Han er selv brandmand og trækker på sin erfaring på festivalen. Han er her ikke for at feste, som de andre frivillige, men for at hjælpe til med at holde sikkerheden høj.

- Det ville være dumt at gøre det for en gratis billet. Jeg arbejder omkring 200 timer både før, under og efter festivalen, hvor andre frivillige arbejder 32 timer.

Er på pletten til at hjælpe

Siden den tragiske ulykke i 2000, hvor ni mennesker døde, har Roskilde-festivalen sat kraftigt ind for at højne sikkerheden. Og det kan brandmanden tydeligt mærke.

- Tidligere stod den ansvarshavende vagt i et tårn og holdt øje. Men det gav jo ikke meget mening, hvis noget så gik galt langt væk, fortæller Kim Jensen.

Nu er strukturen lavet helt om, så alle vagterne går rundt blandt de smadrede lejre og fulde festivalgæster

- Nu kan vi komme folk til undsætning meget hurtigere og hjælpe til, inden en skade bliver alvorlig. Og ved at samarbejde med politi, psykologer og andet sikkerhedspersonale kan vi hurtigt håndtere og forebygge både tyveri- og voldssager og sygdom og skader.

Det fredeligste sted i Danmark

Derfor kan Roskilde-festivalen nu bryste sig af, at være mere fredelig end en almindelig provinsby i Danmark.

- Vi har erfarne sikkerhedsvagter ved både scener og på pladsen. Og så bruger vi rigtig mange ressourcer på at holde øje med gæsterne, så vi kan forebygge problemer. Vores folk på gulvet observerer stemningen, snakker med folk og rapporterer tilbage til os, fortæller Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde.

Et af de nyere tiltag, som Roskilde-festivalen har satset endnu mere på i år, er opsøgende psykologhjælp.

- Vi har erfarne psykologer og socialarbejdere, der går rundt på festivalen og taler med folk. Det giver tryghed og er med til at bevare roen, og så er det særlig godt for alle de unge gæster, de er langt væk hjemmefra, fortæller Christina Bilde.

Dovenskab længe leve!

Og varmen bringer heller ikke kun dehydrering og skoldet hud med sig. Den gør også festivalen meget mere fredelig, end hvis det hele var mudder og regn.

- Folk er for dovne til at lave ballade. De vil helst sove i skyggen og hygge sig. Om aftenen er de bare glade og vil feste i den lyse aften.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.