Rosenkrantz-Theil efter fattigdomssamråd: "Jeg er ikke tilfreds"

Socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er langt fra tilfreds efter dagens samråd om afskaffelse af fattigdomsgrænsen.
- Fattigdomsgrænsen i sig selv gør ingen rigere eller fattigere. Men den gør os i stand til at se, hvad det er for nogle grupper, vi taler om, siger Pernille Rosenkrantz-Theil
- Fattigdomsgrænsen i sig selv gør ingen rigere eller fattigere. Men den gør os i stand til at se, hvad det er for nogle grupper, vi taler om, siger Pernille Rosenkrantz-Theil Foto: Scanpix arkiv

Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil fik som forventet ikke, hvad hun havde håbet på under dagens åbne samråd i Indenrigsudvalget.

Rosenkrantz-Theil havde kaldt social- og indenrigsminister Karen Ellemann i samråd for at påvirke regeringens plan om at afskaffe fattigdomsgrænsen. Men ministeren flyttede sig ikke en tomme.

- Jeg er ikke tilfreds. Jeg ville ikke være blevet tilfreds med mindre, hun havde tænkt sig at genindføre fattigdomsgrænsen. Det er et af de redskaber, vi kan bruge meget effektivt i jagten på at afskaffe børnefattigdom i Danmark. Derfor er det svært at være tilfreds efter sådan et samråd, siger hun til Avisen.dk.

Ifølge Rosenkrantz-Theil er fattigdomsrgænsen og fattigdomredegørelsen som måleredskab helt afgørende i kampen mod fattigdom, for uden den kommer man til at fægte i blinde, siger hun.

- Fattigdomsgrænsen i sig selv gør ingen rigere eller fattigere. Men den gør os i stand til at se, hvad det er for nogle grupper, vi taler om. Og vi ved jo for eksempel at antallet af lønmodtagere, der lever i fattigdom i Tyskland er eksploderet hen over de sidste 10 år. Det er jo præcis sådan noget der står krystalklart, hvis man har en fattigdomsgrænse.

Og det er vidt forskellige redskaber, der skal til, alt efter om man skal bekæmpe fattigdom blandt lønmodtagere eller blandt hjemløse og narkomaner, pointerer hun.

Stålfast minister

Social- og indenrigsministeren gjorde fra starten af samrådet klart, at hun ser helt anderledes på sagen end Rosenkrantz-Theil.

- Det er et spørgsmål, vi er fundamentalt uenige i, sagde hun som noget af det første.

Modsat Rosenkrantz-Theil mener Karen Ellemann nemlig, at en fastsat grænse slører for en målrettet indsats.

- Jeg bliver spurgt om en officiel dansk fattigdomsgrænse set fra regeringens synspunkt ikke er vejen til god socialpolitik med fokus på effekt. Men tværtimod, så ser jeg mest af alt fattigdomsgrænsen, som en socialpolitisk blindgyde, når man vil stille skarpt på de socialpolitiske problemer, som vi har i danmark og som en fattigdomsgrænse i værste fald kan fjerne fokus fra, fordi man stiger sig blind på et rent økonomisk teknisk mål, sagde hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.