Rolf droppede rygmærket: Nu hjælper han unge ud af problemer

Rolf Hermansen er den første mentor i Lisbeth Zornigs nye projekt, der skal få unge fra en belastet baggrund i arbejde eller få dem i uddannelse. Her er hans fortid som rocker en stor styrke.
Foto: Rolf Hermansen har lagt sin fortid som rocker bag sig for at hjælpe unge.
Foto: Rolf Hermansen har lagt sin fortid som rocker bag sig for at hjælpe unge. Foto: Privat

Rolf Hermansen er ikke bare en almindelig pædagog. Han har nemlig en fortid som medlem i en stor rockerklub og har tidligere fået en dom på fire års fængsel. Men selvom han i dag fortæller, at han er meget flov over sit tidligere liv, er hans problematiske fortid også en af hans største styrker.

I dag vil han nemlig som mentor i Lisbeth Zornigs nye projekt bruge sine erfaringer til at sørge for, at unge ikke ender i samme situation, som han selv endte i.

- Jeg kan møde de her mennesker i øjenhøjde og forstå, hvad de gennemgår, for jeg har selv gennemlevet det. Så kan de se, at jeg er ærlig og blot vil dem det bedste, siger Rolf Hermansen til Avisen.dk.

Rolf Hermansen er i dag 44 år, og det er 16 år siden, at han vendte ryggen til et miljø med rygmærker og hurtige penge. Nu er han uddannet pædagog og har en fireårig terapeutisk uddannelse. 

- Jeg kan genkende det meste af den baggage, som unge kommer med. For uanset hvor man ender, så er fællesnævneren, at de her unge ofte er vokset ud af en ustabil barndom. Om man bliver hooligan, rocker eller psykisk syg, så er det ofte her, det starter, siger Rolf Hermansen.

Det var fundamentet, der manglede

Det var en opvækst som enebarn hos en paranoid skizofren mor med alkoholproblemer, der betød, at Rolf Hermansen ikke havde et ordentlig fundament. Som ung flakkede han rundt og ledte efter et fællesskab, hvor han ikke følte sig alene.

- Min barndom betød, at jeg manglede fornuftige mennesker, jeg kunne stole på. Det førte til kriminalitet, der førte til et rockermiljø, der så til sidst førte mig i fængsel, siger Rolf Hermansen.

Rolf Hermansen vil derfor sikre, at unge lømler og rødder får det fundament, de har brug for. For hvis de ikke har det, kommer de blot længere væk fra det etablerede samfund og i det værste tilfælde, kan de ende i fængsel, som Rolf Hermansen gjorde.

- Du løber derhen, hvor nogle kan bruge dig. Sådan nogle steder, hvor jeg endte, er der ikke ligefrem underskud af. Men så går man også på kompromis med, hvad der er rigtigt og forkert, for hvis du siger, at den er du sgu ikke med på, så ryger du jo ud af fællesskabet, siger Rolf Hermansen.

Tid, erfaring og lyst skal flytte de unge

Hvis unge fra en belastet baggrund skal hjælpes i job, så er det ikke nok med faglige kompetencer og erfaringer fra det virkelige liv. Det kommer til at tage tid, og den unge skal også være interesseret i det.

- Man skal være sammen med de her mennesker. Vi skal finde ud af, hvor vi skal hen, for de har en masse drømme. Det handler om at finde ud af, hvordan vi når de mål, som de har. Men det er ikke bare praktisk arbejde. Mange gange har disse unge det nemlig svært psykisk. Så nytter det jo ikke noget bare at give dem et par pæne sko og et arbejde, siger Rolf Hermansen.

Den rolle som Rolf Hermansen skal have over for de unge, havde Milo Olsen for den tidligere rocker. Derfor ved Rolf Hermansen, at mentorer er noget, som fungerer.

- Han troede på mig, lyttede uden at dømme og viste mig tillid. Han gav mig så at sige nøglerne til pengeskabet og håbede bare på, at jeg ikke stjal dem. Det står lysende klart for mig, at det er ham, som jeg kan takke for, at jeg kunne fortsætte min udvikling, siger Rolf Hermansen.

Rolf Hermansen kan nemlig se sig selv i de unge bandemedlemmer og lømler, som han arbejder med til daglig. I bund og grund er de nemlig ulykkelige, og det handler først og fremmest om at give dem selvværd.

- Jeg tror på, at alle gerne vil have et fornuftigt liv med et godt arbejde og et godt sted at bo. Det første stykke tid arbejder de unge virkelig imod, men når man kommer længere i forløbet, så vil de jo pludselig gerne. Det er jo fordi, de ikke kan finde ud af at leve et normalt liv. Så jeg skal være spejlet og give dem det, som de mangler, siger Rolf Hermansen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.