Rohde angriber flygtningedebat: Kynisk og umenneskelig

V-politikeren er røget ud i et kæmpe stormvejr på Facebook, efter han lavede en kontroversiel update.
Jens Rohde forklarer, at han ikke ønsker at pege fingre: - Jeg ønsker at skabe refleksion. Folk flygter ikke af lyst. De flygter af nød. Kan vi hjælpe alle? Nej. Skal vi hjælpe dem, vi kan? Ja!
Jens Rohde forklarer, at han ikke ønsker at pege fingre: - Jeg ønsker at skabe refleksion. Folk flygter ikke af lyst. De flygter af nød. Kan vi hjælpe alle? Nej. Skal vi hjælpe dem, vi kan? Ja! Foto: SCANPIX arkiv

Over 14.000 mennesker har vendt tomlen op og trykket 'like' til en stærkt kontroversiel Facebook-update fra EU-parlamentarikeren Jens Rohde (V). Adskillige andre raser over samme update, der viser et dramatisk foto af to syriske mænd, der redder børn ud af en sønderskudt og brændende bygning.

"Her er et par syriske mænd igang med at planlægge, hvor de kan få den bedste kontanthjælp i Europa," skriver Jens Rohde i updaten, der har skabt vild debat og vrede.

Selv forklarer Venstre-politikeren - også på Facebook - at vreden skyldes en misforståelse. Hans update er et udtryk for sarkasme og et forsøg på at spidde den danske flygtningedebat, som han synes er præget af kynisme.

- En stor del af valgkampens retorik var jo bygget på samme præmis - fra mange sider, og det fik bare lov at stå, fordi for mange var bange for at miste stemmer, skriver Jens Rohde i en lang kommentar, hvor han forklarer, hvorfor han lavede updaten.

- Jeg ønsker ikke at pege fingre. Jeg ønsker at skabe refleksion. Folk flygter ikke af lyst. De flygter af nød. Kan vi hjælpe alle? Nej. Skal vi hjælpe dem, vi kan? Ja!

Jens Rohde er før gået i rette med den retorik, der hersker i hans eget parti, når det handler om flygtninge og indvandrere. I efteråret langede han ud efter Inger Støjberg, fordi hun havde ytret, at det ikke længere burde være Dansk Flygtningehjælp, der udpeger medlemmer af Flygtningenævnet.

- Hun gør nærmest en dyd ud af ikke at vise internationalt udsyn. Det er også derfor, jeg har spurgt på Facebook, om hun overhovedet har et pas, sagde han dengang.

I februar i år var Rohde igen ude efter Støjberg. Anledningen var hendes famøse biograf-update, hvor hun skældte ud på nogle indvandrerdrenge. Rohdes kommentar var, at Støjberg "forpestede kommunikationen."

Under valgkampen har samme Støjberg sagt, at Danmark er "blevet en magnet for asylansøgere."

(artiklen fortsætter under updaten)

Her er et par syriske mænd igang med at planlægge, hvor de kan få den bedste kontanthjælp i Europa.....

Posted by Jens Rohde on 24. juni 2015

Alligevel understreger Jens Rohde, at hans satiriske update ikke skal tolkes som en kritik af hans eget partis linie på udlændingeområdet, men blot som en ”kommentar til den generelle debat i Danmark”.

Læs også: Jens Rohde angriber Støjberg efter Facebook-update

- Det er en sarkastisk kommentar til den debat, der pågår i Danmark lige for øjeblikket. Og som Venstre også deltager i. Jeg giver bare et indspark til den debat, der kører i Danmark. Du må fortolke det, som du har lyst til, siger han til TV 2.

Jens Rohde har på Facebook haft travlt med at svare de mange, der har kritiseret hans update.

Jens Rohdes lange forklaring på, hvorfor han lavede den omdiskuterede update.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.