Rødt raseri: "Regeringen tager røven på kontanthjælpsmodtagerne"

Nye beregninger af kontanthjælpsmodtagernes rådighedsbeløb bør være en bombe under forhandlingerne og give dødsstødet til kontanthjælpsloftet, lyder kritikken.
Karsten Hønge, Torsten Gejl og Finn Sørensen kritiserer beskæftigelsesministeren, som de mener bør stå på mål for sit eget kontanthjælpsloft.
Karsten Hønge, Torsten Gejl og Finn Sørensen kritiserer beskæftigelsesministeren, som de mener bør stå på mål for sit eget kontanthjælpsloft. Foto: SF/Alternativet/Enhedslisten

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen sminker tallene i stedet for at stå på mål for sit eget kontanthjælpsloft. Det afslører, at han ikke tager sagen alvorligt.

Sådan lyder kritikken fra flere partier i oppositionen, efter Ugebrevet A4 har afsløret, at Beskæftigelsesministeriets beregninger af kontanthjælpsmodtagernes rådighedsbeløb ikke er dækkende.

- Ministeren tager røven på kontanthjælpsmodtagere. To gange endda. Først ved at hive pengene op af lommerne på dem og derefter ved at snyde med tallene. Det går jo ikke. Det er under al kritik, siger SF's Karsten Hønge.

Beskæftigelsesministeriets beregninger er lavet på baggrund af en gennemsnitlig husleje på 6.138 kroner om måneden eksklusiv forbrug, men tager ikke højde for, at huslejen nogle steder i landet er op til 2.000 kroner højere om måneden.

Karsten Hønge anklager Jørn Neergaard Larsen for at ødelægge debatten med forkerte tal.

- Der er forskelle på knap 2.000 kr. Det betyder måske ikke alverden for regeringen, når statsministeren køber sko til 2.000 kroner. Men for andre er det en verden til forskel, siger han.

Dødsstød til kontanthjælpsloftet

Hvis huslejen er 2.000 kroner højere, bliver rådighedsbeløbet 2.000 kroner mindre, og et par på kontanthjælp med tre børn har derfor 12.609 kroner om måneden, når huslejen er betalt, og ikke 15.000 kroner, som Beskæftigelsesministeren fremfører.

Torsten Gejl, socialordfører for Alternativet, beskylder Jørn Neergaard Larsen for at sminke tallene.

Det er en bombe under forhandlingerne, at der nu sås tvivl om regeringens tal. I forvejen rammer kontanthjælpsloftet de svageste voldsomt hårdt, men hvis virkeligheden viser sig at blive endnu værre, bør det være dødsstødet for kontanthjælpsloftet, siger han.

Ugebrevet A4's beregninger er baseret på opgørelser over huslejeniveauet i de almene boliger fra BL - Danmarks Almene Boliger. Og de tal burde Beskæftigelsesministeriet også bruge, når de udregner rådighedsbeløbene, mener Finn Sørensen, arbejdsmarkedsordfører i Enhedslisten.

- Vi kender kun et lille hjørne af, hvordan folk bliver ramt af kontanthjælpsreformen. Vi mangler at få belyst konsekvenserne for virkelighedsfamilier og ikke kun Beskæftigelsesministeriets tænkte eksempel, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.