Rødt forslag: Private må ikke rage børnehavens overskud til sig

Det går ud over ansatte og børn, når private daginstitutioner vil tjene penge på børnepasning, mener Enhedslisten.
Når der skal tjenes penge i de private børnehaver og vuggestuer, går det ud over kvaliteten af børnepasningen og pædagogernes løn, advarer Enhedslisten. 
Når der skal tjenes penge i de private børnehaver og vuggestuer, går det ud over kvaliteten af børnepasningen og pædagogernes løn, advarer Enhedslisten.  Foto: Nikolaj Linares/Scanpix/Arkiv

Når private vuggestuer og børnehaver skal tjene penge, går det ud over ansatte og børn, mener Enhedslistens børneordfører Jakob Sølvhøj. 

- Det er helt uacceptabelt, at private institutioner uden overenskomst underbetaler personalet. Og endda for skatteborgernes regning, siger Jakob Sølvhøj (EL). 

Flere og flere forældre vælger at sende deres børn i private børnehaver og vuggestuer uden overenskomst. Og det betyder dårligere arbejdsforhold og lavere løn til de ansatte, skriver Ugebrevet A4 i dag. 

Tjener penge med tilskud fra det offentlige 

Forældrene tager de kommunale tilskud til børnepasning med over til de private institutioner, der dermed indirekte får offentlig støtte til at drive forretning. 

- Flere og flere ser en forretningsmulighed i at drive daginstitutioner. Men det er lønnen til de ansatte og kvaliteten, det går ud over, når der skal tjenes penge på forretningen, advarer Jakob Søvhøj. 

Siden 2005 har det været muligt for de private institutioner at trække penge ud af virksomheden. En mulighed, Enhedslisten med et nyt lovforslag vil have sløjfet. 

8.000 mindre i løn 

Og i følge Ugebrevet A4 er tendensen med private daginstitutioner uden overenskomst stigende. 

I en rundspørge svarer 18 ud af 41 lokale pædagogiske afdelinger i FOA og BUPL, at de oplever et stigende antal private børneinstitutioner uden overenskomst. Kun fire oplever et faldende antal.

I den private vuggestue Svanen på Østerbro i København får de ansatte op til 8000 kroner mindre om året i løn end pædagoger på overenskomst. De fleste pædagogmedhjælpere under 30 år får ikke udbetalt pension før efter tre års ansættelse. Det er en forskel, som ifølge fagforeningen LFS beløber sig til over 30.000 kroner om året i forhold til en medhjælper på overenskomst.

I sidste ende går det ud over børnene

Jakob Sølvhøj kalder forholdene for de ansatte i private vuggestuer og børnehaver for social dumping og er harm over, at det offentlige 'er med til at betale gildet'. 

Hans bekymring går også på kvaliteten i daginstitutionerne. 

- For ligesom man sparer på lønnen til de ansatte, så kan de private institutioner også vælge at spare på normeringen og antallet at uddannet personale. Det går i sidste ende ud over børnene, lyder det fra Jakob Sølvhøj.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.