Røde Kors læge: Flygtninge bliver psykisk syge i asylcentrene

Asylansøgerne bliver nedbrudt psykisk, når de ikke får mulighed for at arbejde, mener overlæge i Dansk Røde Kors.
Når asylansøgere ikke har mulighed for at arbejde, får de det psykisk dårligere. Med tiden mister de måske helt evnen til at komme tilbage på arbejdsmarkedet, advarer over-læge. 
Når asylansøgere ikke har mulighed for at arbejde, får de det psykisk dårligere. Med tiden mister de måske helt evnen til at komme tilbage på arbejdsmarkedet, advarer over-læge.  Foto: Bax Lindhardt/Scanpix/Arkiv

Jo længere mennesker opholder sig i et asylcenter, jo dårligere får de det psykisk. Og jo mindre er chancen for, at de på længere sigt vil være i stand til at arbejde og bidrage til samfundet.

Sådan lyder det fra overlæge med speciale i psykiatri Ebbe Munk Andersen fra Dansk Røde Kors.

Han mener, det er en dum ide, at regeringen nu vil fjerne muligheden for, at asylansøgere kan arbejde i Danmark, mens de venter på, at deres sag bliver afgjort.

- Undersøgelser viser, at efter et års tid i et asylcenter, forbedres flygtninges fysiske helbred sig, mens det psykisk forværres, fortæller Ebbe Munk Andersen, der referer til tidligere videnskablige undersøgelser fra Danmark og Holland.

Traumatiserede flygtninge har brug for at arbejde

For at undgå, at asylansøgerne får psykiske lidelser, er det vigtigt, at man hjælper dem med at fastholde deres identitet, forklarer han.

- Hvis en person ikke for mulighed for at udnytte sine kompetencer, mister han selvværd og identiteten bliver truet. Det medfører psykisk sygdom. Så set fra et sundheds perspektiv, er det en dårlig ide, at folk ikke kan arbejde, konkluderer Ebbe Munk Andersen

På spørgsmålet, om asylansøgere, der ofte er traumatiserede, når de kommer til Danmark, overhovedet er i stand til arbejde, lyder svaret:

- Det bedste du kan gøre for en traumatiseret person er, at give ham mulighed for fuldføre eller fortsætte de funktioner, han har haft i hjemlandet.

Integration eller ej

Ebbe Munk Andersen frygter, at jo mere vi afskærer asylansøgerne fra at arbejde, jo mindre chance er der for, at de på længere sigt vil være i stand til at deltage i og bidrage til samfundet.

- Helt grundlæggende handler det om, at man beslutter sig for om, asylansøgere skal forberedes på integration eller om de ikke skal forberedes på integration her i landet. Men det er en politisk afgørelse, lyder det fra Ebbe Munk Andersen.

Regeringen kunne ikke nå til enighed med blå blok og Socialdemokraterne om de fremlagte asylstramninger, der altså indeholder en tilbagerulning af loven, der gør det mulig for asylansøgere at arbejde i Danmark.

Indtil videre har Dansk Folkeparti dog meldt ud, at de støtter forslaget, der nu skal til afstemning i Folketingssalen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.