Rødbedesaft styrker hjertepatienters muskler

Patienter med hjertesvigt lider af svagere muskler og kraftesløshed, men det kan rødbedesaft råde bod på i forbindelse med styrketræning.
Rødbedsaft kan hurtigt hjælpe med at styrke musklerne - både hos sportsfolk og muskelsvage patienter
Rødbedsaft kan hurtigt hjælpe med at styrke musklerne - både hos sportsfolk og muskelsvage patienter Foto: Depositphotos

Rødbedesaft kan gøre underværker for patienter med hjertesvigt.

Årsagen er det høje indhold af nitrat, der i tidligere undersøgelser også har vist sig at styrke elitesportsfolks muskler.

Ifølge en ny undersøgelse fra Washington University School of Medicine i St. Louis, Missouri, omdannes disse nitrater til nitrogenoxid med forskellige gavnlige virkninger på blodtrykket og hjertekar-systemet.

Forskerne ønskede at finde ud af, om patienter med hjertesvigt kunne opnå de samme resultater som atleter, der drikker rødbedesaft.

Nitrater er den aktive bestanddel i rødbedesaft, spinat og andre bladgrøntsager, herunder arugula og selleri.

Fordelene opnås bedst under konditionstræning - det vil sige, når vejrtrækningen øges for at bringe mere ilt ind i kroppen for eksempel ved gang, cykling eller svømning.

Forskerne mener, at patienter med hjertesvigt kan drage fordel på samme måde som sportsfolk, da hjertesvigt medfører et gradvist tab af pumpekapacitet. Når hjertet er svagt medfører det træthed og åndenød, hvilket gør hverdagens aktiviteter ekstra vanskelige.

Læs også: 7 skjulte tegn på hjerteanfald hos kvinder

"En masse dagligdags aktiviteter kræver kraft. At komme op af en stol, løfte indkøbsposer eller gå på trapper Og disse aktiviteter har en stor indflydelse på livskvaliteten," siger seniorforfatter dr. Linda R. Peterson, der er lektor i medicin og har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Circulation: Heart Failure.

Undersøgelsen er baseret på kun ni patienter, som hver fik rødbedesaft. Hos nogle havde man fjernet nitraten, uden at hverken deltagere selv eller forskerne vidste hos hvilke.

Læs også: Sådan bevarer du musklerne under slankekuren

Forsøget blev gentaget efter to uger, hvor den anden halvdel fik fjernet nitrat fra deres saft.

To timer efter at have drukket saften havde de deltagere, der havde drukket den rigtige rødbedesaft, en 13 procent større muskelkraft, da de strakte knæet i en træningsmaskine.

Læs også: Her er maden, der reducerer tab af muskler med alderen

"Jeg har tidligere sammenlignet rødbedesaft-effekten med Skipper Skræks spinat. Størrelsen af denne forbedring er sammenlignelig med den, der ses hos patienter med hjertesvigt, som har dyrket 2-3 måneders styrketræning," siger Andrew R. Coggan, der er lektor i radiologi og nu vil teste saften på ældre mennesker, der med årene mister deres muskler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.