Rod eller pinligt rent? Dit hjem afslører, om du har dårligt selvværd

Disse tre oprydningstyper peger i retning af dårligt selvværd.
Hvis dit hjem er rodet, bør du spørge dig selv, om det er fordi du slapper bedst af i et rodet hjem, eller om det er fordi du simpelthen har opgivet at gøre dit hjem rart at være i.
Hvis dit hjem er rodet, bør du spørge dig selv, om det er fordi du slapper bedst af i et rodet hjem, eller om det er fordi du simpelthen har opgivet at gøre dit hjem rart at være i. Foto: Scanpix/Modelfoto

At du har lavt selvværd påvirker, hvordan dit hjem ser ud, og hvordan du trives der. Se her, om dit hjem afslører, at du har problemer med dit selvværd.

Dit hjem er din base og udgangspunkt for alt, hvad du foretager dig. Det er der, du hører til og kan være hundrede procent dig selv. Netop derfor viser hjemmet, ifølge coach Helene Rosendahl Hillersdal, så meget om dit selvværd.

 – Vores hjem afspejler, hvem vi er. Så når vi indretter vores hjem, er det ikke kun et spørgsmål om at have tag over hovedet. Det handler heller ikke om penge eller dyrt design, men om at indrette sig på en måde, der gør en godt. Hvis vi har et højt selvværd, bruger vi gerne energi, omtanke og tid på at skabe et hjem, som vi føler os rigtig godt tilpas i, siger Helene Rosendahl Hillersdal og understreger, at fx rod dog ikke nødvendigvis behøver at være udtryk for et lavt selvværd, for det er meget individuelt, hvad vi forbinder med at have et dejligt hjem.

Hvis man har et lavt selvværd og er overbevist om, at man ikke er noget værd, vil man typisk heller ikke føle, at man fortjener at forkæle sig selv ved at skabe et hjem, der er rart at være i. Men det kan faktisk gøre en forskel, hvis du prioriterer at gøre noget ud af din indretning.

Hvilken boligstil har du? Se, hvad det siger om dig som person

– Når selvværdet kan påvirke, hvordan vi bor, så kan vi også påvirke vores selvværd ved at indrette os, så der er rart at være. For når vi gør det, der skal til for at nyde at gå omkring og kigge i vores stue, eller vi sidder i en pæn og magelig lænestol og læser en god bog, så viser vi os selv, at vi værdsætter os selv – og det øger vores selvværd, siger Helene Rosendahl Hillersdal.  

Tre indretningstyper der peger i retningen af et dårligt selvværd:

Det kan være lige meget-typen
Du ved egentlig godt, at der trænger til en kærlig hånd i dit hjem, men du lader stå til. Du orker ikke at rydde op og gøre rent så ofte, som du burde. Det irriterer dig at se på, at der mangler et panel ved gulvet i stuen, og at der er en grim revne i loftet i køkkenet. Der er flere småting i din bolig, som du burde få repareret. Der er så meget, du kunne og burde gøre for at få et mere hyggeligt hjem, men du orker ikke. Du tænker hele tiden: Det kan være lige meget!

Er du voldsomt kritisk over for andre? Se, hvorfor det kan skyldes dit eget lave selvværd

Det kan du gøre

 • Arbejd med din overbevisning. Sig i stedet til dig selv: ”Det er ikke lige meget! Jeg kan styrke mit selvværd ved at få gjort de ting ved mit hjem, som jeg ønsker.”
 • Lav en lille liste over de ting, du kan tænke dig at ændre på – både store og små ændringer.
 • Husk at selv små ændringer kan have stor virkning!

2: Kig ikke i mine skuffer og skabe!
Din bolig har det perfekte udseende på overfladen, men lukker man dine skuffer og skabe op, så afsløres dit sande jeg. Du har brug for, at der ser perfekt ud hjemme hos dig, men du orker ikke at gå grundigt til værks.

Det kan du gøre:

 • Jo højere selvværd, du har, desto mindre lader du dig styre af, hvad andre tænker. Så arbejd med dit selvværd ved at få et forhold til rod, der passer bedre til det, du selv ønsker. Hvad ønsker du dybest set, når det gælder rod? Må der gerne rode lidt, så du viser, at du lever i dit hjem? Hvad vil du have det godt med?
 • Tænk over, hvordan du selv har det med rod i andres hjem. Du behøver ikke at smide det hele i skuffer og skabe, før du får gæster – det er okay, at du lever dit liv, som du gør. Og du behøver ikke at undskylde.
 • Du vil styrke dit selvværd ved at få ryddet lidt op i skuffer og skabe, hvis det irriterer dig, at alt vælter ud, når du åbner dem, eller du ikke kan finde dine ting. Tag én skuffe ad gangen, så det bliver mere overskueligt.
 • Skil dig af med det, du aldrig bruger, og som ikke er pænt. Hvis du har gamle arvesmykker eller andet, som bare fylder i skuffer og skabe, så tag et foto af dem, og gem fotoet i stedet.

3: Det skal være perfekt!
Du har pinlig orden i alle skuffer og skabe; intet ligger forkert. Du støvsuger og gør rent konstant, for at det skal være så perfekt som muligt. Du stresser ofte over det og vil dybest set hellere brugen tiden på at hygge sammen med familien.

Psykologens diagnose: Det fejler Frank Underwood fra House of Cards

Det kan du gøre:

 • Du er styret af ubevidste overbevisninger om, at hvis ikke alt er perfekt, så er du ikke god nok. Du fokuserer kun på, hvad andre tænker om dig.
 • Spørg dig selv: “Nyder jeg at gøre alt det, jeg gør?” “For hvis skyld gør jeg det?” og “Hvad får jeg ud af det?”
 • Arbejd med dine overbevisninger. Måske opfatter du det at være en god mor som ensbetydende med, at der ikke er en eneste nullermand i dit hjem. Er det virkelig sandt, at det gør dig til en god mor? Hvilken ny overbevisning har du brug for at holde fast i for at slappe mere af i dit eget hjem?
 • Stop op og spørg dig selv om, hvad der er vigtigst for dig, når du står i en situation, hvor du presser dig selv til at rydde op eller gøre rent.
 • Hvad tænker du selv om mennesker, der har mere travlt med at tørre borde af, når du er på besøg, end at sætte sig ned sammen med dig? Kunne det tænkes, at de opfatter dig på samme måde?

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.