Robotter truer 730.000 danske job

Dramatiske forandringer på vej på arbejdsmarkedet.
Robotterne kommer - og de overtager flere og flere job.
Robotterne kommer - og de overtager flere og flere job. Colourbox

Hundredetusinder af danske arbejdspladser vil efter alt at dømme blive overtaget af computere og robotter i løbet af de næste 20 år, skriver dagbladet Politiken i dag.

Det bliver en omvæltning så stor, at den bliver kaldt "den anden maskinalder" eller den tredje industrielle revolution. Og som noget helt nyt er det ikke kun de traditionelle industrijob, der er truet af teknikken.

Kontoransatte men også fængselsbetjente og taxachauffører må ligeledes indstille sig på, at deres fremtid ser helt anderledes ud.

Kræver kæmpe ommøblering

Politiken refererer til en stor undersøgelse, der viser, at hele 730.000 danske arbejdspladser og jobfunktioner efter alt at dømme vil blive automatiseret i løbet af de næste 20 år.

Udviklingen rammer især de store LO-forbund, hvor op mod 400.000 jobfunktioner med stor sandsynlighed vil blive automatiseret.

Alene i HK er 130.000 job truet.

De nye chok-tal bygger på en britisk undersøgelse, der er overført til danske forhold af tænketanken Kraka, LO og forbundet HK. Hos HK Danmark minder formand Kim Simonsen om, at den ny teknologi vil skabe nye arbejdspladser.

"Men når det er sagt, så kræver denne ommøblering af hele det danske arbejdsmarked en enorm omstilling af os som lønmodtagere. Og her er vi desværre langt bagud. Vi skal være meget mere indstillede på, at arbejdslivet ændrer sig hele tiden, klar til livslang efteruddannelse, og vi skal sige ja tak til alle de kurser og uddannelsesforløb, vi kan komme i nærheden af," siger han.

Nødvendig udvikling

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) frygter ikke automatiseringen af de mange danske arbejdspladser.

"Alternativet til automatisering er ikke, at alt forbliver som i dag, men derimod, at de danske virksomheder får sværere ved at klare sig i den internationale konkurrence," siger ministeren til Politiken i en skriftlig kommentar, hvor han understreger, at han ikke kender grundlaget for den nye undersøgelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.