Ro på, siger Ritt: EU overvinder krisen

Det er en trist dag, men Danmark skal ikke gå i panik, for både politisk og handelsmæssigt er Tyskland langt vigtigere for os end England, siger den tidligere EU-Kommissær.
På lang sigt kommer EU igennem Brexit-krisen. Det bliver selvfølgelig et andet EU, og det er ikke nogen skade til, siger Ritt Bjerregaard. 
På lang sigt kommer EU igennem Brexit-krisen. Det bliver selvfølgelig et andet EU, og det er ikke nogen skade til, siger Ritt Bjerregaard.  Foto: Claus Bech, Scanpix.

Socialdemokraternes politiske veteran, Ritt Bjerregaard, advarer mod dommedagsscenarier for EU.

Hun er ikke et øjeblik i tvivl om, at EU overvinder krisen og rejser sig igen.

- På lang sigt kommer EU igennem det her. Det bliver selvfølgelig et andet EU, og det er ikke nogen skade til, siger hun.

EU's fundament er ikke ved at skride sammen, understreger hun.

- Storbritannien kom ind i EU i 1973 sammen med os, og er ikke ligesom Tyskland og Frankrig ’founding fathers’.  Det var i høj grad Tyskland og Frankrig, der især efter 2. verdenskrig følte forpligtelsen og behovet for et stærkere fællesskab og en fredens projekt. Så Brexit rokker ikke ved grundlaget for EU, men det svækker konstruktionen, fastslår Ritt Bjerregaard.

Hun har været i Bruxelles et utal af gange. Som minister og som EU-kommissær i fem år i 1990erne, mens Poul Nyrup Rasmussen var statsminister. Og hun er ked af, at EU nu kastes ud i en voldsom krise på grund af den britiske folkeafstemning. 

- Det er en trist dag, for det er selvfølgelig en svækkelse af det europæiske samarbejde, når et stort land som Storbritannien melder sig ud, siger Ritt Bjerregaard.

Langt værre med tyskerne

Men det ville være langt værre for Danmark, hvis det var Tyskland, der bakkede ud af EU, pointerer hun.

- Jeg mener jo, at Danmarks interesser hænger tæt sammen med Tyskland. Jeg ved godt, at mange siger, at vi har tætte relationer og strategiske fælles interesser med Storbritannien, og det handler også om, at ældre mennesker føler sig mere allieret med briterne end tyskerne efter krigen. Men det vigtigste for Danmark er Tyskland både politisk og handelsmæssigt, fastslår hun.

Ritt Bjerregaard er sikker på, at EU-landene nu vil gøre sig umage for at give Storbritannien ordentlige vilkår for et farvel. Og så vil de politiske ledere begynde at tage rystelserne alvorligt, tipper hun. 

Det allervigtigste for de ansvarlige politikere lige nu er at studere, hvem det var i Storbritannien, der stemte nej til EU. Foreløbige tal viser, at det meget er den ældre generation, der føler sig usikre på, hvad der sker omkring dem. Det er Labour-medlemmer i landdistrikterne og folk i udsatte dele af byerne, siger hun.

Fodrer højrenationalismen 

Når det er udsatte og utrygge vælgere, der i protest stemmer ud af EU, må politikerne tænke sig godt om, mener Ritt Bjerregaard.

- Det er nøjagtig den samme bevægelse, som fodrer de højrenationalistiske  bevægelser rundt omkring i Europa. Vi fik en første advarsel ved det seneste Europaparlamentsvalg, hvor højrekræfterne gik frem. Udfordringen også her i Danmark er at gøre noget ved den stigende ulighed i yderområderne, fastslår hun.

Hvis man bor i et af yderområderne i EU, uanset om det er Vestjylland eller Nordengland, og en stor arbejdsplads lukker, fordi den flytter til et andet sted, så synes man ikke, at det er en god idé med EU-samarbejdet.

- Hvis man lader uligheden og utrygheden vokse, vil de højrenationalistiske kræfter og EU-modstanden vokse yderligere, advarer hun. 

EU bliver syndebuk   

Ritt Bjerregaard ser gerne, at Socialdemokraternes partitop går langt mere offensivt ud og bekæmper ulighed samtidig med, at de taler EU op. For er man usikker og presset på job og økonomi, bliver EU meget nemt og ufortjent syndebuk for alle dårligdommene. 

- Det er klart, at Socialdemokratiet må være dybt bekymret for, at mange af vores vælgere går til Dansk Folkeparti. Derfor vil det være klogt at gå langt mere offensivt ud og bekæmpe ulighed og støtte udsatte mennesker og være til stede i yderområderne.

- Jeg tror ikke, at det drejer sig om EU, men om at EU bliver et symbol på, at man ikke kan overskue sin egen situation. Om man har et arbejde og en løn, siger hun.

Nej tak til folkeafstemning

Allerede i dag er Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU ude at slå på stortromme for en afstemning om Danmarks tilknytning til EU. Og det harmer Ritt Bjerregaard.

- Vi skal i hvert fald ikke have nogen afstemning om EU herhjemme. Men desværre kommer vi nok at se en kamp fra Dansk Folkeparti for at få en folkeafstemning, men det vil blive afvist af mange partier, mener hun.

Lige nu er Ritt Bjerregaard spændt på at følge efterspillet af briternes nej i både London og Bruxelles.   

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.