Ro på: Sådan undgår du sort skærm

80.000 tv-seere står til at blive ramt af sort skærm, når YouSee lukker det analoge signal. Læs her, hvordan du undgår det.
Selvom du ejer et gammelt tv, kan du stadig se tv fra YouSee næste år. Men det kræver en mindre investering.
Selvom du ejer et gammelt tv, kan du stadig se tv fra YouSee næste år. Men det kræver en mindre investering. Foto: Colourbox/COLOURBOX.COM

Har du kabel-tv hos YouSee og ser tv på et stort, gammelt fjernsyn, er du måske i panik begyndt at se dig om efter en slank, moderne fladskærm.

YouSee har nemlig meldt ud, at de slukker for de sidste tv-kanaler, der stadig sendes analogt ud til de få resterende tv-apparater, som ikke er digitale.

Men ville du helst være fri for ny teknologi, behøver du faktisk ikke finde det helt store checkhæfte frem for at kunne blive ved med at se tv på den gamle måde.

Alt hvad det kræver er, at du køber en boks med en digital modtager til dit tv, siger Karsten Stehr fra Radio/TV-forretningen AV Connection.

- Hvis du ellers har en scart-udgang, hvilket næsten alle, ældre tv har, så er der flere produkter, du kan købe, til at kunne se og modtage et digitalt tv-signal på et ældre fjernsyn. Så helt fortabt er YouSees kunder ikke, siger Karsten Stehr.

Til gengæld må du leve med en ekstra fjernbetjening i dit liv, hvilket for ejere af ældre B&O-tv kan blive et irritationsmoment.

Det kan dog lade sig gøre at finde en lidt dyrere boks, som kan bruges sammen med en B&O-fjernbetjening.

- Vi oplever, at især B&O-kunder insisterer på at kunne bruge deres flotte, aluminiumsfjernbetjeninger frem for den plastik-fjernbetjening, der ellers medfølger med boksen, og det vil man gerne betale lidt ekstra for.

Men måske er målgruppen for den slags produkter ved at forsvinde helt. Hos butikken BestBuy på Frederiksberg lever de af at sælge brugt B&O-udstyr, men interessen for billedrørs-tv er ikke-eksisterende. Heller ikke reparation er der længere det store behov for.

- Jeg er begyndt at takke nej til kunder, som tilbyder, at vi kan få deres gamle fjernsyn gratis, hvis bare vi selv afhenter dem, siger Bo Kristensen, som arbejder hos BestBuy.

Det er YouSee selv, der anslår, at mellem 40-80.000 husstande kan blive ramt, når de den 9. februar næste år stopper med at sende i alt 23 tv-kanaler via et analogt tv-signal, skriver Berlingske Business.

Fakta om digitalt tv:

Indtil 2009 blev DR og andre tv-kanaler transmitteret ud til os ved hjælp af et analogt tv-signal. Siden er de fleste gået over til digitalt tv, fordi det giver mulighed for at se flere kanaler og få bedre billed- og lydkvalitet.

Digitalt tv fungerer på den måde, at lyd og billeder bliver lavet om til digitale enheder (bits), som bliver sendt af sted gennem radiobølger, satellit og telefonlinjer. Kunder hos YouSee får netop deres tv-signal gennem deres gamle telefonledninger.

En digital modtagerboks omformer signalerne, så dit tv-apparat kan vise dem som lyd og billeder. I nyere tv-apparater er den digitale modtager indbygget i fladskærmen, men kan også købes separat, fx hos Harald Nyborg, AV-Connection og mange andre radio/tv-forretninger.

Hos AV-Connection starter priserne for en digital modtager ved 699 kroner.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.