Ritt: Derfor sagde jeg nej til kemo

Mod alle anbefalinger sagde S-ikonet nej tak til forebyggende kemoterapi efter den alvorlige kræftsygdom, der ramte hende tidligere i år. I et interview med Alt for damerne fortæller hun hvorfor.

Den kan meget vel vende tilbage - den grumme cancer, der tappede Ritt Bjerregaard for kræfter, da hun tidligere i år kæmpede imod den.

Men trods det har den ikoniske S-politiker takket nej til forebyggende kemo. Det fortæller hun i et åbenhjertigt interview med Alt for damerne, hvor hun fortæller ærligt om den endetarmskræft, hun fik konstateret i begyndelsen af 2015.

- Der er 20 procents risiko for, at kræften kommer tilbage, og hvis man tager den forebyggende kemo, kan man nedsætte den risiko med fem procent, fortæller hun til kvindemagasinet.

Det var lægerne, der forklarede hende om risikotallene og kemoen. Men det var 74-årige Ritt Bjerregaard selv, der alene traf beslutningen om sat sige nej til den forebyggende behandling.

-  Jeg skulle have kemoen et halvt år, og jeg kunne ikke få lagt stomien tilbage før en måned efter, jeg var færdig med kemoen. Så jeg kunne regne ud, at jeg ville være patient resten af 2015, og jeg blev enig med mig selv om, at det ville jeg ikke, fortæller hun, der bogstaveligt talt traf beslutningen selv.

Alle, hun spurgte til råds, anbefalede ellers kemobehandlingen. Også hendes ven, der er onkolog og dermed inde i sagerne rent fagligt. Ritt Bjerregaard siger, at hun naturligvis også talte med sin mand om det svære valg, hun skulle træffe. Han pointerede, at det var hendes valg. At det var hendes krop og hendes liv.

Og hun siger til Alt for damerne, at valget føles rigtigt. Hun ligger ikke søvnløs om natten af frygt for, om kræften nu kommer tilbage. Som hun konstaterer, så er hun en meget nøgtern person. Og hun tænker ikke mere over døden, end hun gjorde, før sygdommen ramte hende.

I stedet har Ritt Bjerregaard besluttet sig for, at hun "vil have det godt i de år, hun har tilbage." Og som hun siger, så kan ingen kan vide, hvor mange år, hun får. Og ingen kan vide, om kræften kommer tilbage - eller hvad livet i øvrigt vil byde på.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.