Ritt Bjerregaard: "Noget pjat" med nyt partinavn

Ligesom Mette Frederiksen bruger Ritt Bjerregaard konsekvent det gamle partinavn, Socialdemokratiet.
Ritt Bjerregaard maner til ro: Der er ikke tale om noget politisk kursskifte, selvom Mette Frederiksen konsekvent bruger sit partis klassiske navn Socialdemokratiet. 
Ritt Bjerregaard maner til ro: Der er ikke tale om noget politisk kursskifte, selvom Mette Frederiksen konsekvent bruger sit partis klassiske navn Socialdemokratiet.  Foto: Claus Bech, Scanpix/Arkiv

Ritt Bjerregaard meldte sig ind i Socialdemokratiet for mere end 50 år siden. Og hun har ikke skiftet parti, understreger hun.  

- Det parti, som jeg er medlem af, hedder Socialdemokratiet, siger den socialdemokratiske veteran, der i sin lange politiske karriere har været både gruppeformand, minister, EU-Kommissær og overborgmester i København.

I 2002 blev det besluttet på en partikongres at udskifte det oprindelige navn Socialdemokratiet. Siden er partiets logo, hjemmesideadresse og designmanual lavet om til Socialdemokraterne. 

Ritt Bjerregaard ryster på hovedet over, at hendes gamle parti troede, at et navneskifte ville give fremgang.  

- Jeg synes, at det var noget pjat med det navn. En mærkelig leflen for noget, som man troede ville gøre det mere spiseligt at være socialdemokrat. Sådan noget tror jeg slet ikke på, fastslår Ritt Bjerregaard. 

Siden Mette Frederiksen blev valgt til formand i juni sidste år, har hun igen og igen omtalt sit parti som Socialdemokratiet i både taler, debatindlæg og pressemeddelelser, skriver Ugebrevet A4 mandag.

Dermed gør Mette Frederiksen ifølge eksperter op med Helle Thorning-Schmidts ti år som formand, hvor Thorning konsekvent omtalte sit parti som Socialdemokraterne. 

Ikke noget politisk kursskifte

Men Ritt Bjerregaard kalder det en overdrivelse, når eksperterne i Ugebrevet A4 vurderer, at det er udtryk for et politisk kursskifte mod venstre fra Mette Frederiksens side. 

- Jeg tror ikke, at det signalerer et politisk kursskifte, når Mette Frederiksen konsekvent bruger navnet Socialdemokratiet. Det handler mere om partiets alder. At Mette Frederiksen i høj grad føler sig som led i en lang tradition, og det synes hun i højere grad afspejles i at bruge partiets oprindelige navn frem for Socialdemokraterne, mener Ritt Bjerregaard.

- Om det skulle være mere venstreorienteret at kalde det Socialdemokratiet frem for Socialdemokraterne er jo det rene pjat, konstaterer hun.

Ikke flere navnelege

Selvom den nye partitop har lagt det moderne navn på hylden, synes Ritt Bjerregaard ikke, at man igen skal skifte officielt navn.  

- Nej, man skal ikke igen skifte partinavn. Det er helt ligegyldigt. Folk kan sige det ene eller det andet. Det spiller ikke den store rolle, fastslår hun.

Hvorfor tror du ikke, at Mette Frederiksen bruger partiets officielle navn Socialdemokraterne? 

- Jeg kan forestille mig, at hun har sagt Socialdemokratiet hele tiden. Lidt ligesom mig. Jeg tænker slet ikke over det. Det er bare Socialdemokratiet. Så var der en eller anden gang, hvor nogen mente, at det skal hedde Socialdemokraterne, og det kom det til, men jeg har bare altid brugt det gamle, siger hun.

Ligegyldigt for politikken 

Ritt Bjerregaard fremhæver, at de politiske varer på hylderne er akkurat de samme som altid. Derfor advarer hun om, at eksperter og medier nu begynder at kalde det en revolution, at Mette Frederiksen bruger det ene partinavn fremfor det andet. 

- Jeg synes, det er ligegyldigt, og det betyder bestemt ikke noget for politikken, pointerer hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.