Ritt Bjerregaard: Nej til kemo var et ensomt valg

Onkologer anbefalede det socialdemokratiske ikon at begynde på en forebyggende kemobehandling - men Ritt Bjerregaard sagde nej.
Lige nu er kræften jo fjernet ved operation. Så kemoen skulle være forebyggende, og det har jeg bare ikke lyst til, siger Ritt Bjerregaard til Ekstra Bladet.
Lige nu er kræften jo fjernet ved operation. Så kemoen skulle være forebyggende, og det har jeg bare ikke lyst til, siger Ritt Bjerregaard til Ekstra Bladet. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Bivirkningerne ved kemo er så opslidende, at Ritt Bjerregaard har valgt at takke nej til behandling.

Det skriver Ekstra Bladet.

Den tidligere minister, der i april blev opereret for kræft i endetarmen, er ellers blevet anbefalet at starte op på en let forebyggende behandling. Men netop det, at der er tale om en forebyggende indsats, har været afgørende for Ritt Bjerregaards beslutning.

- Jeg synes, jeg er rigtig godt i gang med at komme mig. Det går godt, og jeg har ikke rigtig lyst til at udsætte mig for, at jeg nu får alle mulige bivirkninger for en måske mindre risiko for at kræften breder sig igen. Lige nu er kræften jo fjernet ved operation. Så kemoen skulle være forebyggende, og det har jeg bare ikke lyst til, siger Ritt Bjerregaard til Ekstra Bladet.

Den 73-årige socialdemokrat har allerede været igennem to operationer for at få fjernet en tumor i tarmen. Lægerne har konstateret 28 lymfeknuder, og der er er risiko for at sygdommen atter breder sig, har hun tidligere udtalt.

Et ensomt valg

Tirsdag uddyber Ritt Bjerregaard over for BT nu beslutningen om at sige nej til kemo.

Hun fortæller, at hun har diskuteret beslutningen med adskillige personer - manden, venner, veninder og mere eller mindre kyndige folk. Flere har henvendt sig med råd, men i sidste ende var det op til Ritt Bjerregaard selv at tage stilling.

- Ethvert valg af den art er ensomt. Man kan snakke med nok så mange, men det er jo ens eget liv og ens egen beslutning. Og selvfølgelig tager man en chance. Når kyndige læger anbefaler kemo, fordi det kan give en mindre risiko for spredning, så er det selvfølgelig en chance at sige nej tak. Men det er også en chance, hvis man tager kemo, for der er ingen af delene, der er en garanti for, at kræften ikke spreder sig, sige Ritt Bjerregaard.

Sejre og nederlag

Ritt Bjerregaard har været medlem af Folketinget, været undervisningsminister, socialminister, fødevareminister, EU-kommissær og overborgmester i København - sidstnævnte post havde hun fra 2006-2010.

Den læreruddannede Ritt Bjerregaard er gift med historikeren Søren Mørch, og hun har siden, hun gik på pension, haft tid til at passe sin økologiske æbleplantage i Stestrup Old på Midtsjælland.

I sin politiske karriere har hun oplevet både sejre og nederlag. Hun har flere gange været udsat for heftig kritisk og mediebeskydning - som da hun i 1978 overnattede i en kostbar suite på luksushotellet Ritz i forbindelse med et møde i Paris. Statsminister Anker Jørgensen fyrede hende som minister i den forbindelse, men Rigsrevisionen erklærede siden, at hun ikke havde brugt flere penge end andre ministre.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.