I påskeferien kan man trygt spise blødkogte æg til morgenmad og puste æg, som kan males og bruges til påskepynt.
Nye tal fra Statens Serum Institut viser nemlig, at der sidste år ikke var nogen danskere, der fik salmonella fra danske æg.
- De danske æg er efter en lang indsats blevet fri for salmonella. Det betyder, at man kan omgås danske æg uden at være bekymret for at blive smittet, siger Steen Ethelberg, seniorforsker ved Statens Serum Institut.
Der er dog fortsat danskere, som bliver ramt af salmonella med opkast, diarré og kvalme. Men det er oftest på rejser, at sygdommen rammer.
For hvis man rejser på påskeferie uden for Danmark, kan man ikke være sikker på, at æggene er salmonellafri, advarer seniorforskeren.
Næsten 80 procent af danskerne, som er blevet smittet med den type salmonella, som typisk findes i æg, er blevet smittet i udlandet.
Og ser man overordnet på salmonellainfektioner, er mere end hver anden rejserelateret, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet fra 2015. Danskere har hyppigst fået sygdommen med hjem fra Tyrkiet, Thailand og Spanien.
Blandt de personer, som er blevet smittet med salmonella, har svinekød været den fødevarekilde, som har gjort flest syge.
På grund af den lave risiko for salmonella, har Fødevarestyrelsen siden 2013 ikke ment, at der var grundlag for at fraråde at bruge friske, rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til eksempelvis desserter og kager, som ikke bliver opvarmet.
Dog anbefaler styrelsen fortsat, at børn og ældre kun spiser pasteuriserede æg, hvis de skal spises rå.
/ritzau/