Vold på jobbet

Risiko for vold og flere drab på ansatte: SIND-formand advarer

Der bliver ved med at være risiko for vold på psykiatriske bosteder, så længe psykiatrien forbliver indrettet, som den er i dag. Sådan advarer formanden for Landsforeningen SIND.
Den 25 marts i år blev en 57-årig sosu-assisent stukket ned bagfra af en beboer på bostedet Lindegården i Roskilde.
Den 25 marts i år blev en 57-årig sosu-assisent stukket ned bagfra af en beboer på bostedet Lindegården i Roskilde. Foto: Emil Hougaard/Scanpix

Så længe psykiatrien ikke indrettes anderledes, vil risikoen for vold mod og ligefrem drab af de ansatte på bosteder ikke blive mindre

Sådan advarer Knud Kristensen, formand for Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, efter fredagens drab på en sosu-assistent på bocenteret Lindegården.

Det skriver Fagbladet FOA.

- De sager, vi hører om, også dem, hvor det heldigvis ikke går så galt, handler om, at man kommer for hurtigt ud fra de psykiatriske afdelinger på hospitalerne, siger Knud Kristensen.

Han fortæller, at der ofte er tale om borgere med både en psykiatrisk diagnose og et misbrug, som sygehuset får styr på. Men når der mangler senge til akutindlæggelser udskrives de, med stor risiko for tilbagefald, fordi pushere eksempelvis har fri adgang til botilbuddene.

Drabet på Lindegården
  • Fredag den 25. marts blev en 57-årig ansat dræbt på af en mandlig beboer på hendes arbejdsplads, bostedet Center Lindegården i Roskilde.
  • Den mandlinge beboer angreb hende bagfra med knivstik.
  • Centerchefen på bostedet har til TV 2 News sagt, at det ikke er svært for beboerne på bostedet at anskaffe sig knive.
UDVID

Reform gjorde det værre

Et andet problem er, at kommunerne med strukturreformen i 2007 selv fik ansvaret for botilbud til psykisk syge. Før betalte amterne.

Lå det bedste tilbud til en borger med borderline og et stærkt misbrug i Skagen, visiterede Odder Kommune gerne dertil. Men sådan er det ikke længere.

- I dag leder kommunerne udelukkende efter noget inden for deres egen kommunegrænse, siger Knud Kristensen.

Endelig var nogle botilbud i de gamle amter specialiserede i for eksempelvis dobbeltdiagnoser. I dag er alle specialister i alt. Derfor er der brug for opnormering.

- Får vi ikke flere medarbejdere i ydertimerne og mere kvalificerede medarbejdere, bliver vi nødt til at have særlige tilbud til de allerfarligste folk, siger Knud Kristensen.

Fagforbund har ventet i år på bedre sikkerhed

Formanden for de offentligt ansattes fagforbund, FOA, Dennis Kristensen, har efter drabet krævet politisk handling. 

- Det indikerer jo, at de faggrupper, der arbejder i socialpsykiatrien er udsat for en særlig risiko. Det har vi prøvet på at få skiftende regeringer til at indse, siger Dennis Kristensen.

Ifølge ham har FOA og andre forbund i flere år forsøgt at få skiftende regeringer i tale om den manglende sikkerhed.

Men på trods af møder med ministre, som ifølge formanden også har ønsket handling, er der fortsat ingen plan.

Partier hiver minister ind i sagen

Den tragiske drabssag har fået to af folketingets partier til at hive sundhedsminister Sophie Løhde (V) ind i sagen.

- Vi er nødt til at gøre noget og rejse sagen for hende med udvalgsspørgsmål og muligvis også et samråd. Vi vil gøre alt, hvad vi kan politisk for at undgå, at dette gentager sig, siger Jonas Dahl, der er sundhedsordfører for SF.

Også DF vil konfrontere ministeren med problemet.

Partiets sundhedsordfører, Liselott Blix (DF) kalder sagen 'forfærdelig' og kan se ligheder med Saxenhøjdrabet i 2014.

- Jeg tænker på, om der blev gjort noget ved det dengang. Det vil jeg tage op med ministrene på området, siger Liselott Blixt.

Hun agter at stille § 20-spørgsmål og udvalgsspørgsmål hurtigst muligt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.