Rikke om skattelettelser: Jeg vil hellere arbejde mindre og tjene det samme

Tid til familien og de fire børn er vigtigere end flere penge på kontoen som følge af skattelettelser, lyder det fra 37-årige Rikke Stefani.
- Med fire børn tænker jeg snarere på, at hvis jeg kan gå ned i tid og have de samme penge til rådighed som i dag, så ville jeg gerne det, siger Rikke Stefani om udsigten til skattelettelser.
- Med fire børn tænker jeg snarere på, at hvis jeg kan gå ned i tid og have de samme penge til rådighed som i dag, så ville jeg gerne det, siger Rikke Stefani om udsigten til skattelettelser. Privatfoto

Skatten skal sættes ned, så danskerne får en større gevinst ved at yde en ekstra indsats på jobbet.

Det er ét af hovedpunkterne i regeringens 2025-plan.

Men Lars Løkke skal ikke regne med at få ekstra arbejdstimer ud af 37-årige Rikke Stefani, der i øjeblikket er på barsel fra hendes arbejde i juridisk afdeling hos Telia Kundeservice.

- Som udgangspunkt er det rigtig godt med skattelettelser. Vi vil jo alle sammen gerne have så meget som muligt ud af vores arbejde. Men med fire børn vil jeg prioritere at bruge min tid sammen med familien, siger Rikke Stefani til Avisen.dk.

Gå ned i tid og have de samme penge

Rikke Stefani er blandt de HK/Privat-medlemmer, som i en ny undersøgelse har svaret, at en skattelettelse tværtimod vil få hende til at arbejde mindre, hvis det betyder, at hun kan tjene nogenlunde det samme.

- Havde du spurgt mig for nogle år siden, havde jeg nok set anderledes på det. Men med fire børn tænker jeg snarere på, at hvis jeg kan gå ned i tid og have de samme penge til rådighed som i dag, så ville jeg gerne det, siger hun.

Rikke Stefani er ikke alene om den holdning.

I undersøgelsen fra HK/Privat svarer 8,5 procent, at de gerne vil arbejde færre timer og dermed tjene cirka det samme efter skat, hvis de får en skattelettelse. Blot 2,5 procent svarer, at de vil arbejde flere timer.

Rengøringshjælp eller levering af madpakker

Rikke Stefani tjener dog ikke så meget, at hun betaler topskat. Derfor får hun heller ikke noget ud af, at regeringen lægger op til at lempe topskatten med 5 procent for indkomster op til 1 million kroner.

Det gør hendes kæreste derimod, og hun vil ikke afvise, at han kan finde på at skrue op for arbejdstiden. Men der skal skattelettelser af en helt anden størrelse til, hvis hun selv skal bruge flere timer på sit arbejde. 

- Hvis skattelettelsen bliver så stor, at man kan købe sig til, at de daglige opgaver bliver mindre, så kan det godt være anderledes. Det kan for eksempel være rengøringshjælp eller at få madpakker leveret. Men jeg vil ikke have mindre tid med familien, siger hun.

Hun tror, at de fleste i hendes omgangskreds har det på samme måde.

- Jeg tror faktisk, at der er mange, som vil prioritere som mig, at hvis de kan gå ned i arbejdstid og få det samme i løn, så vil de hellere det end at arbejde flere timer.

Fra den ene kasse til den anden

Hun peger samtidig på, at regeringens 2025-plan samlet set ikke vil være en gevinst for hendes familie.

Skattelettelserne vil nemlig blive udlignet af andre punkter i planen, hvor regeringen vil skære på ydelser og fradrag. For eksempel vil de få færre børnepenge med regeringens forslag om at skære på børneydelsen for familier med mere end to børn. Og som boligejere rammes de også af det reducerede rentefradrag, der er en del af 2025-planen. 

 - Med det, der lige nu ligger på bordet, så vil man bare tage nogle penge fra den ene kasse og lægge det over i den anden. Så det er ikke noget, der giver os flere penge, forklarer Rikke Stefani.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.