Ridder Wiggins vil vinde i Roubaix

Den tidligere Tour de France-vinder Bradley Wiggins vil slutte sin landevejskarriere med sejr i Paris-Roubaix.

Den britiske cykelrytter Bradley Wiggins er en ener.

Han har vundet Tour de France. Han har vundet syv olympiske medaljer - fire af dem af guld. Han er regerende verdensmester i enkeltstart.

Hjemme i London har dronning Elisabeth slået ham til ridder for hans præstationer som cykelrytter.

Søndag vil han vinde brostensklassikeren Paris-Roubaix. Det skal være hans svanesang inden han slutter cykelkarrieren på landevejen for at vende tilbage til cykelbanen, som også var hans udgangspunkt.

På banen er formålet at vinde guld ved OL i Rio næste år.

Wiggins har ikke lagt skjul på, at det psykiske pres var tårnhøjt, da han vandt Tour de France i 2012. Han blev træt af konstant at skulle svare på spørgsmål om doping og om Lance Armstrong, som lige havde indrømmet omfattende brug af doping.

- Paris-Roubaix er min drengedrøm. Tour de France var en kæmpestor ting, men her er det hele overstået efter seks timer. Den totale modsætning.

- Jeg kan ikke huske et eneste Paris-Roubaix, som er blevet overskygget af doping. Her handler det kun om cykelsport, siger Bradley Wiggins i et interview med flere britiske medier.

Bradley Wiggins er ofte blevet omtalt som en humørrytter, der kan falde helt væk, hvis det ikke kører for ham. Meget har handlet om, at hans sind er skrøbeligt.

Den danske sportsdirektør Brian Holm (Etixx-Quickstep) er blandt dem i cykelsporten, der kender Sky-rytteren bedst. Han var sportsdirektør for Wiggins på det tidligere Highroad-hold, og de fandt ud af, at de har en masse til fælles, som ikke har med cykling at gøre.

Holm mener, at Wiggins dybest set er en gudsbenådet cykelrytter, og myten om et skrøbeligt sind, køber han slet ikke.

- Han er bare fokuseret, og han er en bedre cykelrytter end de fleste. Jeg så ham ikke som en fremtidig Tour-vinder, men han imponerede mig. Hans træning var planlagt til mindste detalje tre måneder frem.

- Da han vandt Tour de France flyttede han med sin familie til Tenerife for at forberede sig. Han var tynd, som jeg aldrig har set nogen før. Han levede mere som en munk end en munk. Det kan man kun gøre én gang i livet, og han måtte sætte sig andre mål bagefter, siger Brian Holm.

Danskeren ser Bradley Wiggins som en af søndagens favoritter. Ganske enkelt fordi han har ambitionen om at vinde.

- De, som virkelig vil det, er så koncentrerede, at de ikke mærker brostenene. Men det, at han er favorit, kan måske gøre det svært for ham at vinde. Han bliver holdt øje med, siger Holm.

Naturlige forhåndsfavoritter til de 253 modbydelige kilometer ville normalt være Fabian Cancellara (Trek) og Tom Boonen (Quickstep), men begge er ude med skader. Det vil ifølge Brian Holm ændre løbets karakter.

- Rent taktisk ændrer det løbet. Gør det mere åbent. Sidste år tog Tom Boonen opmærksomhed, som gjorde at Niki Terpstra kunne vinde, siger Holm om de to ryttere fra hans eget hold.

Paris-Roubaix er 253 kilometer fra Compiegne ved Paris til cykelbanen i Roubaix. 52,7 kilometer er på brosten. De er fordelt på i alt 27 brostensstykker.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.